Friday, December 9, 2011

Hormati suami kalian walau untuk poligami

Bersabda baginda yang diriwayatkan oleh Abu Daud dan Al Hakim "Sekiranya aku ini orang yang menyuruh mana- mana orang supaya sujud kepada orang lain, tentu sekali aku akan menyuruh isteri sujud kepada suaminya."

Rasulullah bersabda “Wanita yang taat terhadap suaminya, diminta ampun oleh burung di angkasa, ikan-ikan di dalam air, malaikat di langit, matahari dan bulan, selama wanita itu ada dalam kerelaan suaminya. Dan setiap wanita yang derhaka kepada suaminya, maka kepadanyalah laknat Allah, malaikat dan manusia semuanya. Dan setiap wanita yang bermuka masam pada suaminya, ia adalah dalam kemurkaan Allah Ta’ala sampai ia (wanita/isteri) bersenda gurau dengan suaminya dan ia meminta kerelaanya. Dan setiap wanita yang keluar dari rumahnya tanpa izin suaminya, malaikat melaknatnya hingga ia pulang.”(Riwayat Al Bazzar).

Secara terangannya Rasulullah menyuruh kaum wanita untuk mentaati suaminya untuk mendapat keredhaan Allah...Namun...ada jugak disebabkan beberapa perkara telah membuatkan isteri- isteri memarahi suami mereka..sehingga mewujudkan dendam didalam hati mereka. Disebabkan itulah membuatkan mereka kurang menghayati sebarang hadis dan apa yang diperintahkan Allah s.w.t..sekaligus demi memuaskan diri sendiri, mereka sanggup berlaku yang tidak sepatutnya terhadap suami- suami mereka.

Antara faktor utama berlakunya hal isteri yang tidak menghormati suami adalah kerana pengaruh dari faktor sosial dan persekitaran. Antaranya isteri mempunyai kawan lelaki dan tidak membataskan pergaulan mereka sehingga membuatkan mereka tergelincir dan berlaku curang. Adakalanya hasutan rakan perempuan lain yang tidak senang lihat kita bahagia dan memberikan contoh suami mereka curang diluar tanpa menyiasat terlebih dahulu. Ada pula suami meminta kepada isteri mereka untuk berpoligami tetapi tidak diterima oleh isteri mereka. Isteri begini membuat kesimpulan bahawa suami mereka sudah mempunyai orang lain dan tidak menyayangi diri mereka. Jesteru itu membuatkan diri mereka berdendam dan tidak mahu menunaikan hak- hak suami mereka sekaligus membuatkan mereka menjadi wanita nusyuz.

Sememangnya rata- ratanya kaum wanita tidak dapat menerima poligami. Bagi mereka suami adalah hak mereka seorang. Mereka lupa bahawa segala yang kita miliki diatas dunia ini adalah pinjaman dari Allah s.w.t. Sekiranya perkara ini dapat diterima oleh wanita perkara sebegini tidak mungkin akan berlaku. Ini kerana wanita yang memahmi adalah wanita yang ikhlas dan sangat mencintai Allah s.w.t..menerima kehendak Allah s.w.t.

Hal ini mungkin tidak boleh menyalahkan wanita sebegini 100%.. tetapi ia berlaku disebabkan dari segi faktor persekitaran dan masyarakat yang perlu diberi perhatian. Ini kerana masyarakat itu sendiri sering menggambarkan perkara yang negatif apabila melibatkan soal poligami. Tidak kurang ramai yang mencemuh dan memandang serong apabila wanita dimadukan atau bermadu. Bagi kebanyakan masyarakat, isteri kedua, ketiga dan keempat sering dituduh sebagai perampas. Sekaliguis mendoakan sesuatu yang tidak baik seperti pernikahan mereka tidak akan berkekalan. Inilah yang membuatkan seseorang wanita itu buntu dan memikirkan perkara negatif apabila melibatkan poligami..maka sekiranya mereka menghadapinya, mereka tidak teragak- agak menuntut cerai. Malah sekiranya suami tidak emnceraikan mereka, mereka mula tidak menghormati dan tidak menjaga adab dan hak kepada suami mereka.

Hal yang mudah ini menyukarkan wanita memasuki syurga Allah s.w.t. Wahai wanita dan masyarakat...sedarilah..jika kamu menghina dan mengutuk poligami seperti anda mengutuki Allah pencipta alam raya. Mengapakah anda tidak mahu menerima perkara ini? Adakah anda sedar bahawa ini semua daripada Allah s.w.t?

Wahai muslimah yang solehah dan sentiasa berusaha mencintai, menjaga hak suaminya untuk mendapat redha Allah s.w.t...!!! Kalian perlu membuka hati untuk menerima poligami sekiranya itu yang diperlukan oleh suami kalian. Janganlah kalian bersosial dengan lelaki yang bukan muhrim tanpa batasan...janganlah kalian mendengar hasutan teman yang menuduh suami kalian begitu dan begini...tetapi kalian perlu memberikan keikhlasan dan kepercayaan kerana Allah s.w.t. kepada suami kalian...pintalah kepada Kholik agar suami kalian terhindar dari melakukan sebarang dosa dan benda yang tidak sepatutnya sehingga beroleh kemurkaan Allah s.w.t, keluarga dan masyarakat.

Berbanyaklah redha...ikhlaskan dirimu kerana Allah ta'ala.

Thursday, December 8, 2011

Jenis Perkahwinan: Cubalah poligami cara Rasulullah...
Jenis perkahwinan adalah seperti berikut;

Poligami

merupakan perkahwinan lelaki dengan ramai wanita. Kajian mendapati pengamalan ini dilakukan oleh hampir kesemua bangsa di dunia. Namun, kebanyakan mengamalkan poligami tanpa had dan batas. Sebagai contoh ada agama di negara China yang membolehkan perkahwinan sehingga 130 orang isteri. Pada syariat Yahudi, poligami dibenarkan tanpa batas. Hanya Islam sahaja hanya membenarkan berpoligami sehingga empat orang isteri diwakili dengan syarat-syarat tertentu.

Poliandri

merupakah perkahwinan yang berlaku antara seorang perempuan dengan beberapa orang lelaki (konsep songsang dari poligami). Perkahwinan ini sangat jarang berlaku kecuali di Tibet, orang-orang bukit di India dan masyarakat jahiliah Arab. Contohnya masyarakat Juansuwaris apabila saudara lelaki yang tua mengahwini seorang wanita, wanita itu juga menjadi isteri untuk semua saudara-saudaranya. Amalan ini merujuk kepada kitab Mahabhrata.

Monogami


merupakan cara perkahwinan tunggal iaitu perkahwinan antara seorang lelaki dengan seorang perempuan sahaja. Sesetengah agama seperti Kristian mengamalkan perkahwinan jenis ini kerana menganggap perkahwinan antara seorang lelaki dan seorang perempuan adalah untuk sepanjang zaman. Oleh itu, penceraian tidak diiktiraf sama sekali (seperti mazhab Katolik).

Disini secara jelasnya, Islam itu indah apabila membenarkan poligami dengan bersyarat. Ia tidak menganiaya kaum wanita. Sebagai contohnya...lelaki Islam hari ini kebanyakannya berpoligami kerana merupakan seorang pecinta kepada wanita dan tidak puas hanya dengan seorang wanita sahaja untuk dijadikan sebagai isteri. Tetapi contoh dari Rasulullah...baginda berpoligami bukan kerana nafsu. Tetapi masih ada yang tidak berpuas hati dan ingin menjatuhkan baginda. Seorang penulis barat, Nazmi Luke.. yang mengkaji pola perkahwinan baginda dengan menyatakan baginda seorang yang gila seks dan kaki perempuan di zamannya kerana beristeri ramai. Sungguh menyedihkan kerana fakta itu bercanggah dengan perkara hakikat dan yang sebenarnya. Baginda memperisterikan isterinya adalah kerana kasihan dan kesemua dari mereka adalah janda (hanya Aisya r.a sahaja anak dara). Ini membuktikan bahawa pertuduhan itu tidak benar.

Sunnah Rasulullah s.a.w beristeri ramai kerana untuk membantu para wanita yang mengalami kesusahan dan kesukaran hidup. Contohnya kebanyakan janda yang diperisterikan Rasulullah adalah yang kematian suami. Disebabkan kerana kasihan dan mengelakkan fitnah kepada wanita tersebut yang tiada pelindung dan pendamping hidup, maka Rasulullah memperisterikan mereka. Begitu mulia niat dan perlakuan Rasulullah...bukan nafsu semata- mata seperti poligami yang berlaku dizaman umatnya kini. Maka...poligami itu indah bukan untuk seronok, tetapi berlaku adil kepada kesemua isteri yang dinikahi seorang lelaki, tetapi memberikan kesempurnaan kepada golongan wanita yang melarat, tiada penggantungan. Sekaligus, melengkapkan sebuah kehidupan yang teratur dan sempurna kepada mereka.

Baginda memberikan hak kepada isterinya dengan bersabda bahawa "Hendaklah engkau memberinya makan jika engkau makan, engkau memberinya pakaian jika engkau berpakaian, tidak memukul wajahnya, tidak memburuk- burukkannya dan tidak mengongkongnya kecuali didalam rumah." Riwayat Abu Daud.

"Ketahuilah! bahawa hak- hak wanita- wanita atas kalian ialah kalian berbuat baik kepada mereka dengan memberi mereka makan dan pakaian."

"Ketahuilah! hendaklah kalian berkelakuan baik dengan wanita, kerana mereka ibarat tawanan disisi kalian."

Sunnah Rasulullah s.a.w mewajibkan isteri- isterinya mengamalkan seluruh ajaran Islam, segala etikanya supaya mereka dapat mengawal kebebasan keluar rumah, berhias diri di luar dengan batasan pergaulan sosial antara lelaki yang bukan mahram. Baginda memberikan penjagaan dan perlindungan yang secukupnya terhadap kesemua isteri baginda. Baginda juga berlaku adil terhadap isterinya dalam urusan makan, minum, pakaian dan giliran. Tidak sesekali berlakunya perkara kecurangan, khianat dan menzalimi isteri baginda dalam pernikahan poligaminya.

Maka, wahai muslimin sekalian...adakah anda berdaya melakukan seperti sunnah Rasulmu?? Benar, kemanisan poligami itu terletak pada niat sebenar seseorang lelaki yang mengahwini isteri- isteri mereka. Sekiranya hanya berlandaskan nafsu semata- mata ia bukanlah cara Islam berpoligami...bukan dari amalan Rasulnya.

Note: Poligami itu tidak salah jika niat anda itu adalah benar disisi Allah. Maka perbetulkan niat anda dan berpoligamilah....kalau kena cara dan niatnya. Saya juga sangat menyokong poligami 100%...kerana saya juga salah seorang dari wanita bermadu. ;-)

Wallahualam.

Wednesday, December 7, 2011

Jom kita pakat nikah..

Memetik kata baginda (Muhammad s.a.w), supaya berita ini disampaikan kepada semua kaum wanita yang bertemu dengan anda untuk patuh kepada suami dan menjaga hak mereka…kerana ganjaran pahalanya berupa sebuah pahala jihad…yah…itu dia…maksudnya…wanita kena sebarkan berita ini kepada semua wanita di seluruh dunia yang beragama Islam dan masih available untuk bernikah dan sudahpun mempunyai suami supaya mentaati suami- suami mereka kerana pahalanya serupa dengan pahala jihad fisabilillah…Allahuakbar..!!! besar tu pahalanya…jadi…kebanyakannya di Malaysia…rata- ratanya ramai yang dah ‘planning’ baik untuk bernikah di hujung tahun ini. Jadi segerakanlah…jangan melambatkan pahala besar ini..yang tak jadi pun jadikanlah…kalau bukan jodoh kalian dengan kekasih kamu sebelum ini…maka bersegeralah mencari pengganti…kerana hidup bukan semakin muda tapi semakin tua…renung renungkanlah…huhu..Namun, pernikahan bukanlah sekadar seronok- seronok atau sebuah pertunjukkan untuk bermegah kemudiannya berakhir dengan penceraian. Namun ia harus mendalami maksud tersirat dan erti sebenar sebuah pernikahan.

Pernikahan dalam Islam perlu dilaksanakan sesuai dengan keinginan Allah sebagai contoh pernikahan Rasulullah saw. Jadi tidak perlulah kita meniru nilai dan perilaku Barat yang tidak sesuai dengan syari'at Islam dan ia merupakan bid'ah atau kurafat. Tidak perlu berlebihan seperti persandingan yang bersifat menunjuk dan melakukan mengikut adat dan sebagainya.

"Barang siapa yang membuat- buat dalam urusan (agama) kami ini amalan yang bukan darinya, ia tertolak." (HR. Bukhari dan Muslim). Jadi besederhanalah sekiranya anda menempuh alam pernikahan kalian ye...sesuai dengan apa yang disyariatkan kesemuanya ada di syariatkan dalam Surah An-Nisaa': ayat 1 & 3. Surah An-Nuur: ayat 32, Surah An-Nahl: ayat 72, Surah Yaasin: ayat 36, Surah Ar-Rum: ayat 21, Surah Adz-Dzariyaat: ayat 49, Surah Luqman: ayat 10, Surah Qaf: ayat 7 dan Surah Asy-Syu’araa: ayat 7...semak sekiranya anda berkesempatan.


Syarat bakal suami yang mesti dipilih dan layak untuk bernikah adalah seperti berikut:

1)Seorang Islam
2)Lelaki yang tertentu
3)Bukan lelaki mahram dengan bakal isteri
4)Mengetahui wali yang sebenar bagi akad nikah tersebut
5)Bukan dalam ihram haji atau umrah
6)Dengan kerelaan sendiri dan bukan paksaan
7)Tidak mempunyai empat orang isteri yang sah dalam satu masa
8)Mengetahui bahawa perempuan yang hendak dikahwini adalah sah dijadikan isteri

ciri ciri mereka...
beriman & bertaqwa kepada Allah s.w.t
* bertanggungjawab terhadap semua benda
* memiliki akhlak-akhlak yang terpuji
* berilmu agama agar dapat membimbing bakal isteri dan anak-anak ke jalan yang benar
* tidak berpenyakit yang berat seperti gila, AIDS dan sebagainya
* rajin berusaha untuk kebaikan rumahtangga seperti mencari rezeki yang halal untuk kebahagiaan keluarga.

Manakala Syarat yang patut dijadikan bakal isteri

1)seorang Islam
2)Perempuan yang tertentu
3)Bukan perempuan mahram dengan bakal suami
4)Bukan seorang khunsa
5)Bukan dalam ihram haji atau umrah
6)Tidak dalam idah
7)Bukan isteri orang

Ciri-cirinya pula...

* beriman & solehah
* rupa paras yang sedap mata memandang, dapat menyejukkan hati suami
* memiliki akhlak-akhlak yang terpuji
* menentukan mas kahwin yang rendah
* wanita yang subur
* masih dara
* berasal dari keturunan yang baik
* bukan keturunan terdekat
* tidak memandang harta semata-mata

Hukumnya pula...adalah wajib kepada orang yang mempunyai nafsu yang kuat sehingga boleh menjatuhkan ke lembah maksiat (zina dan sebagainya) sedangkan ia seorang yang mampu. Disini mampu bermaksud (mampu membayar mahar-mas kahwin dan nafkah kepada bakal isterinya).

Sunat kepada orang yang mampu tetapi dapat mengawal nafsunya.

Harus kepada orang yang tidak ada padanya galakan dan bantahan untuk berkahwin dan ini merupakan hukum asal perkahwinan

Makruh kepada orang yang tidak berkemampuan dari segi nafkah batin dan lahir tetapi sekadar tidak memberi kemudaratan kepada isteri, sama ada ia kaya atau tiada nafsu yang kuat

Haram
kepada orang yang tidak berkempuan untuk memberi nafkah batin dan lahir dan ia sendiri tidak berkuasa (lemah), tidak punya keinginan berkahwin serta akan menganiaya isteri jika dia berkahwin.

Banyak lagi bab nikah kalau nak sentuh sepenuhnya... ") ini hanya yang asas..kita berjumpa di lain entri ek...

Maka...kesemua dari anda ada yang memiliki ciri diatas?? segeralah berjumpa tok kadi...selamat bernikah...! p('0')/