Saturday, July 16, 2011

Pilihan melalui istikharah

Ada sedikit kegelisahan dihati dalam membuat pilihan. Dan ia tidak sesukar pilihan yang ditentukan oleh lelaki. Mungkin masanya sudah tiba untukku. Kata orang, jikalau gelisah sememangnya tiada cinta. Mencari cahaya ke laluan bahagia yang masih kesamaran. Ya, mungkin kebanyakan dari wanita boleh menerima orang yang sememangnya menyayanginya walaupun mereka tidak pernah menyukai malah tidak menjalin apa apa hubungan dengan lelaki yang menyukainya sepenuh hati itu. Dan mereka tidak akan berpaling lagi kepada kekasih yang dicintai itu, kerana tidak mencintainya sepenuh hati. Namun lain pula halnya bagi lelaki, yang sememangnya hanya akan memilih wanita yang benar benar yang dikehendakinya. Hal ini bukan saja baru berlaku, malahan kisahnya terjadi pada zaman permulaan dari sejarah awal manusia ( kisah Habil & Qabil). Dimana, lelaki juga tidak bermasalah dalam membuat pilihan kerana kuotanya tidak melebihi empat (pentingnya harus adil). Namun hal ini memberi tamparan hebat buat para wanita. Ini kerana jikalau ada dua lelaki menyayanginya sepenuh hati lebih dari dirinya sendiri, bagaimana? Disini hanya Allah swt sebagai pemutus pilihan kita yang terakhir. Hanya padamu Allah swt, aku lanjutkan rantaian doa dan istikharah buat bakal suamiku yang soleh, insyaallah.

Thursday, July 14, 2011

Misi penyempurnaan

Ya Amiir wa Amiirah..

nahnu al 'irq al asfar..indana 'aaqil,hasan al hai' ah, kariim, syaraf, amiin, barii', nasyiit, mutii', dhakiy wa qawiy.

Wahai putera dan puteri...

kita adalah bangsa kulit kuning yang punya akal, elok dipandanh, dermawan, mulia, jujur dan kuat. Cukup untuk kita menegak kebenaran dalam beragama Islam. Hal anta musta' id an tadhab ma' i.... Yuqaddim wajbah wa qahwah qahwah jauaan fi syab'an wa habib fi jannah?

Adakah anda bersedia untuk pergi bersama saya menghidangkan makanan dan kopi yang baik untuk pasangan anda ke syurga firdaus?
Dengarkan ini... Mungkin saya hanya pandai yang sedikit, menulis menggunakan pena diatas sehelai kertas. dan akan mengaplikasikannya bersama dengan kalian. Saya juga pemberitahu kepada penulisan saya yang tidak prejudis.. dan punya pro dan kontranya ketika melayarkan penulisan untuk penerimaan semua(harapannya). Tetapkan menulis dengan pandangan umum tanpa memperkecil dan menyentuh sensitiviti apalagi membuat sesiapa tidak faham dan menyalah tafsiran.
Saya sentiasa cuba melindungi kepercayaan itu. Tanpa memihak kepada kaum wanita dan tidak pula memenangkan kaum lelaki sepenuhnya. Ini kerana saya bukanlah wanita baik namun ingin jadi yang terbaik untuk berbahagia di jalan Allah s.w.t. Ingin sekali bersama melangkah bersama langkah bondongan manusia untuk menjadi penikmat yang bisa menikmati kebahagiaan yang hakiki menuju ke syurga Allah s.w.t.

kupasan saya bermula dengan yang pertama bagi menyempurnakan 'penyempurnaan' manusia..

Saya melihat kamu...kamu melihatku...dia melihatnya...kami melihat kamu...kamu melihat kami...mereka melihat kami... Allah s.w.t maha melihat.

keduanya, apabila..

Adakah benar aku melihatmu? Adakah kamu melihatku? adakah dia melihatnya? Adakah mereka melihat kita? sudah tentunya Allah s.w.t melihat kesemuanya.

pengakhirannya,

Adakah kita orangnya...

saya tidak melihatmu kamu tidak melihatku...dia tidak melihatnya..Allah s.w.t tidak mempedulikannya...

Disini...pada mulanya kejadian penyempurnaan manusia mestilah bermula dari kaum lelaki yang faham soleh dan kaum wanita yang sempurna kesolehannya. Maka permulaannya adalah daripada wanita yang kejadiannya untuk penyempurnaan seorang wanita itu sebagai seorang Islam seharusnya dimulakan dengan penuh beradab. Sopan yang tinggi, berbahasa yang lembut, disiplin yang istiqomah, patuh setia, amanah, jujur, pandai menjaga kehormatan, bersikap rendah diri, sentiasa bersyukur, menghormati, sentiasa mendapatkan nasihat perbetulkan diri dan tidak terlalu mementingkan kesempurnaan pada orang lain...tetapi kesempurnaan diri sendiri.

Hal yang utama ini perlu dilentur bermula dari institusi keluarga soleh. Dimana, wanitalah yang berperan menjaga segalanya ibarat tulang belakang dari kaum lelaki soleh pelaksana dan ketua keluarga yang hebat seperti unjuran Islam agama suci.
inilah yang dapat ditafsirkan kepada memperlihatkan kesemua termasuk diri, keluarga dan masyarakat juga PENCIPTA.

Namun, dunia hari ini mempertontonkan sebilangan kecil wanita soleh ini dimana kesempurnaan mereka tiada boleh dibandingkan dengan para isteri Rasulullah s.a.w.(kita wajib mengiyakan bahawasanya tidaklah manusia itu sempurna sifatnya.

Disebabkan hal yang demikian, wanita yang yang semua orang tidak melihatnya ini malah Allah tidak mempedulikannya ini menjadi pengumpan kepada lelaki.

Mengapa?

kerana wanita inilah punca ketidaksempurnaan lelaki yang sedikit tidak faham Islam itu sekaligus faktor penyumbang terhadap terjadinya dosa besar perlakuan lelaki tersebut. dosa itu bukan melibatkan dirinya sahaja tetapi rakan syubhat atau pendosa yang lain. Malah dosa itu terus menuju kepada PENCIPTA untuk dihitung. Inilah akibat pertama dari wanita kepada laku buruk kaum lelaki. (begitulah juga sejarah kisah Adam dan Hawa juga Habil dan Qabil.)

Hari ini kita lihat ramai kaum lelaki tersungkur disebabkan penjajahan wanita yang tidak mencapai sebarang penyempurnaan itu.Banyak lelaki akhir zaman tidak dapat menyempurnakan tanggungjawab penuh terhadap keluarga, isteri dan anak- anak mereka.

Mengapa kaum wanita menjadi punca utama?

kerana wanita yang tidak beradap inilah yang tidak peroleh nur...penyebab lelaki memusatkan pemikiran mereka kepada kebebasan bawah (seksual) bukan menggantikan kebebasan atas (minda intelek). Mula mengalih kepada daya penarik kaum lelaki yang bermula dari situ. Dan hanya lelaki kental sahaja tahan dari desakan nafsu. kaum yang punya sembilan nafsu ini menerjang secara simetri hingga membuatkan para lelaki mengikut sahaja kehendak mereka yang bukan- bukan. Dengan kecantikan yang mereka miliki, hal inilah yang mengikat lelaki kepada mereka sehingga menjadikan lelaki sebagai mangsa memuaskan nafsu mereka yang banyak. Maka bagaimana harus lelaki membawa para isteri mereka menuju syurga? apabila tiada wanita yang hendak beri sokongan menuju ke laluan syurga.

Jadi kita lihat bagaimana ia harus bermula?

Mulakanlah dengan terapan ajaran Islam unggul buat semua kanak- kanak perempuan yang baru dilahirkan. Dan berilah sedikit ketegasan dan pemahaman kepada kanak- kanak lelaki tentang selok belok menjadi seorang pimpinan keluarga. Agar satu hari nanti dia dapat memimpin dunia yang bermula dari institusi kaluarga yang kukuh, harmoni dan direhai Allah s.w.t. Hal seperti tidak dipeduli dalam masyarakat tidak mungkinkan timbul dan ia akan beralih kepada perkara pertama yang saya usulkan diawal penulisan.

Wahai ibu bapamulakan hari anda membentuk anak- anak. Ia masih belum terlambat. Maka, pepatah melentur buluh dari rebungnya sangatlah elok bagi mencapai tujuan ini. sekian. Sampai ketemu lagi.

Sa Adhhab awwalan...
Mustasyar 25%...

Sunday, July 10, 2011

Aduhai...Cinta

Cinta sukar dimengertikan. Setiap dari langkah kaki diiringi..ada damai yang dirasakan. Setiap dari bayang- bayang yang diikuti ada bintang yang berserakan. Kuasa merindu hati bagaikan dipenuhi bunga, jiwa penuh getaran.. ada bumbung langit yang penuh cahaya mengelar hingga ke sukma. Berjalan di atas hamparan langit yang penuh bintang, tidur yang beralaskan air laut yang dingin…sememangnya terlalu bahagia. Yang sememangnya menggembirakan hari kita.

Namun, cinta haruslah pandai dibajai..harus menjaganya dengan sepenuh hati. Kerna ia akan terkubur dek perbuatan dan perkataan kita yang tidak sepatutnya diucap dan lakukan sehingga menjejaskan kasih sayang agung yang terlahirnya sebuah cinta.
Cinta haruslah berpenghulukan sebuah kejujuran, ketulusan dan kesetiaan. Cinta perlu berpandukan isyarat iman yang teguh, bersandarkan taqwa dan kesucian jiwa. Sebab itu banyak kita lihat ulasan falsafah cinta bukan sahaja dari penyair sebelah eropah yang ‘extreme’ memperdengarkan kehebatan kuasa cinta, bahkan seluruh umat termasuklah penyair Islam, juga para ilmuan, pujangga dan ulama agung tidak terkecuali mengupas persoalan tentang cinta.

Kupasan terkini yang hangat mengupas persoalan cinta termasuklah ulama Indonesia, Ibn Hazm…dan beberapa sarjana Islam muda antaranya, Habiburrahman El Shirazy. Mereka telah menjilidkan buku- buku mereka menjadi naskhah cinta yang bermutu dalam mempamerkan cinta suci yang agung.

Disinilah peluang wanita untuk menerjah kepada karya cinta yang lahir. Ini kerana wanitalah insan pecinta kepada karya cinta. Dimana, sebilangan wanita tidak boleh hidup tanpa cinta dan kasih sayang. Sehingga bait puisi Jamaluddin Rumi juga terngiang di pemikiran mereka yang mengkaji aliran kedalaman bahasa dan kepujanggaan tokoh itu.

Betapa agung dan kuatnya penangan cinta hingga patah perkataan yang dipersembahkan pujangga dunia terhadap makna cinta mampu mengumpulkan kekuatan imaginasi kepada pembaca tentang si pujaan hati.

Malah, sesiapa sahaja pasti ada pendapat tersendiri dan pengalaman mereka tentang cinta. Sebilangan darinya cuma tahu untuk mengia dan membandingkan diri mereka dengan karangan yang ditulis. Ia tidak menjadi kesalahan, sekiranya material yang dibaca sesuai untuk pembacaan mengikut norma yang dianjurkan dan layak diaplikasi oleh kita sebagai seorang Islam.

Namun, yang paling penting, adalah pedoman dan iktibar dari perkara baik sahaja pabila bercinta. Disini kita dapat memilih baik yang banyak dari buruk yang sedikit. Manisnya cinta apabila kita melalui hakikat dan realiti yang sebenar.
Melalui tanda- tandanya, mengamati, mengungkapkan, mempamerkan, memberi kesetiaan tanpa mengkhianati juga perlu adanya bantuan teman dalam bercinta (memberi teguran, menasihati dan setia, menjaga rahsia peribadi dan cinta dikala duka dan gembira.

Malah dengan adanya teman ini kita lebih bermoral. Dimana, kebanyakan dari kita pabila putus cinta, menjadi lebih dari tidak bermoral dan cenderung untuk melaku perkara yang tidak baik kerana mengikutkan kata hati.
Paling penting teman tadi perlulah berada di dekat kita untuk memastikan kita tidak alpa dek kebodohan menurut kata hati. Merekalah orang yang sentiasa Nerada bersebelahan dengan kita seperti sahabat Rasulullah s.a.w. Malah, lelaki yang punya teman itu, perlu sentiasa memberikan penghargaan kepada teman mereka, supaya persahabatan dapat berkekalan hingga ke akhir hayat. Manakala bagi wanita pula, perlu berkongsi suami untuk memastikan hubungan persahabatan yang suci tadi tidak terputus sehingga ke hujung nyawa.

Terakhirnya, adalah kunci utama yang paling penting dalam bercinta apabila dapat membunuh kemaksiatan yang dituntut Allah s.w.t dalam menjaga kesucian cinta.
Manakala pahitnya, apabila cinta itu dirahsiakan (kepada si pujaan hati, keluarga dan teman), tidak dapat mengungkap dan mempamerkan. Malah, menentang keinginan sijantung hati. Juga melibatkan kehadiran pihak ketiga, penentangan oleh orang ketiga, pengkhianatan, cinta yang tidak bersambut dan tidak kesampaian, kemaksiatan serta perpisahan dan akhirnya melibatkan tragedi kematian yang dicela Allah s.w.t.

Inilah keburukan cinta yang menjadikan duka lara serta merosak, dan melupuskan individu yang bermain dalam api cinta.

Jesteru itu, perbanyakkanlah berdoa memuji tuhan yang SATU, meminta jalan petunjuk dari Allah s.w.t, supaya kita tidak mendapat kesan dan tempias dari keburukan cinta. Tekadkan diri sekiranya cinta itu pergi. Abaikanlah segalanya seperti menghanyutkan sepasang kain buruk dipermukaan air sungai yang mengalir deras. Kerana impaknya begitu mendalam jikalau menggunakan jalan fikiran hati. Maka, dikala kita terluka, haruslah menggunakan jalan fikiran otak! bagi memastikan kita tidak lupus dan dilaknat Allah s.w.t.

Semoga kita bukan dari golongan yang dilaknat insyaallah, Amin Ya Rabbal A’lamin.