Wednesday, July 4, 2007

Peruntukkan 2 Juta Sekiranya Kafa Sedia Bergabung

Isu pemfailan saman terhadap Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) bulan ini, berkenaan penuntutan ganti rugi gaji dan faedah lain oleh penjaga gol Halim Napi, ekoran dari penyingkirannya tanpa notis dari pasukan berkenaan mendapat perhatian Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Belia dan Sukan, Abdul Fattah Mahmood.

Dakwaan bosan terhadap sikap tidak profesional persatuan dalam Liga Malaysia.telah mempengaruhi penjaga gol yang kini sedang aktif serta mula membabitkan diri dalam program jihad ternak serta bertukang.

Halim Napi yang nekad meninggalkan terus kerjaya profesional yang dikecapi sejak 13 tahun lalu akur pada pandangan Abdul Fattah mengenai bidang professional yang telah dimulakan sejak dulu tidak dapat ditinggalkan dengan semudahnya. Beliau juga masih menyayangi bidang professional ini walaupun berhadapan dengan permasalahan sejak februari lalu.

“Saya juga bersetuju dengan pandangan Yang Berhormat bahawa bidang ini memang sukar untuk ditinggal dan dilupakan”.

Abdul Fattah juga memberitahu, kerajaan negeri sentiasa mengalukan perbincangan bersama Kafa supaya dapat mengelakkan perkara begini berlaku dimasa akan datang kepada pemain- pemain bolasepak yang lain.
‘‘Pihak kami telah meminta untuk berbincang dengan Kafa supaya dapat mengetahui apa masalah sebenar berkaitan pemain dan persatuan ini. Pihak kami sedia peruntukkan 2 juta dana bagi pembangunan sukan negeri sekiranya pihak kafa sedia untuk bersama kami” katanya ketika memberikan sedikit sumbangan ikhlas dari kerajaan negeri kepada Halim.
“Daripada bulan sembilan tahun lepas kita sudah mengajak untuk berbincang namun tiada reaktif dari pihak kafa. Kita harap dapat selesaikan secepat mungkin bagi menjaga permata yang cukup bernilai (pemain profesional) supaya mereka tidak akan beralih ke negeri lain. Kita berjanji akan memberi masa selama tiga tahun untuk mengubah arena bolasepak Kelantan menuju kecemerlangan.

“Seperti yang semua tahu bahawa persatuan bola sepak dibawah naungan FAM semuanya dibawah pihak kerajaan negeri kecuali Kelantan, kenapa kelantan tidak boleh duduk dibawah kerajaan negeri sedangkan pelbagai tawaran dan sekiranya tidak suka kepimpinan Takiyuddin Hassan kita banyak lagi pegawai kerajaan yang lain dan sekiranya ingin lantik Dato’ Nik Abdul Aziz untuk menjadi pengerusi pun kita bersedia tukarkan jawatan tersebut”, katanya.

Malahan, Persatuan Bola Sepak Melayu Kelantan (PBSMK) di bawah kepemimpinan presidennya, Takiyuddin Hassan merangkap Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan negeri, juga sangat mengharapkan agar pihak kafa bersetuju untuk berbincang dengan pihaknya sekaligus menghuraikan permasalahan yang berlaku kepada pemain- pemainnya.

Sambutan Majlis Penyerahan Borang

Kelantan yang diperintah oleh Parti Islam Se-Malaysia (PAS) memerintah dengan berteraskan kepada syariat Islamiyyah ini sedikit sebanyak membuka mata sebilangan pengikut UMNO, yang kini akan menjadi antara ahli PAS yang akan di daftarkan secara sah. Seramai 100 orang ahli UMNO bersedia untuk kemasukan besar- besaran itu.

Anggaran seramai 1,000 orang yang menghadiri majlis penyerahan borang ini mendapat sambutan luar biasa dari kalangan penduduk kampung Tempoyak. Majlis ini juga diisi dengan sesi ceramah yang melibatkan beberapa pimpinan parti PAS.

Antara sebahagian ahli politik PAS yang telah menyertai perhimpunan ini adalah Pengurus Tabung Amanah Tok Kenali, Saifuddin Nasution mewakili Menteri Besar, Nik Abd Aziz Nik Mat, Ahli Jawatankuasa Dewan Pemuda PAS Pusat, Nasruddin Hassan, Penyelia Dun Tendong, Ab Hamid Aziz, Ketua Dewan Pemuda PAS kawasan Pasir Mas, Rozi Muhammad.

Melalui ceramah yang disampaikan Saifuddin, beliau membuka pekong dan menyelitkan fakta dan sebahagian daripada karenah birokrasi UMNO untuk menerangkan isu semasa serta peristiwa yang berlaku sepanjang tahun ini termasuk sidang DUN yang diadakan baru- baru ini.

Di majlis itu juga Abdul Moin Jusoh merupakan tuan rumah kawasan kampung Tempoyak turut berkongsi pengalamannya semasa menjadi ketua UMNO cawangan Tempoyak.

Kemasukan Besar UMNO dalam PAS

Selepas beberapa kejayaan dan kemajuan yang telah dicipta oleh pemerintahan Parti Islam Se-Malaysia (PAS), kini, seramai 100 orang ahli UMNO bersedia untuk kemasukan secara besar- besaran di Kampung Bechah Landak, Tempoyak Kawasan Dewan Undangan Negeri Tendong.

Mereka telah diketuai oleh Harun Samah, Bekas Ketua Cawangan UMNO, Bechah Landak merangkap setiausaha Penyelia Pembangunan Mukim (PPM) cawangan Tempoyak.

Menurut Harun, dia sedia memasuki parti PAS kerana menyedari hakikat bahawa dia tidak dipedulikan oleh wakil dari UMNO. Hal ini berterusan apabila kematian yang berlaku dalam keluarganya juga tidak diendah oleh wakil rakyat kawasannya.

Berbanding pula dengan pimpinan PAS yang sentiasa prihatin dalam menangani permasalahan rakyat dengan memberi bantuan Khairat kematian tanpa mengira kedudukan parti, kaum dan agama, walaupun pada ketika itu, dia masih didalam UMNO.

Dia juga memberitahu bahawa PAS mengamalkan tuntutan Islam sepenihnya pada setiap muzakarah atau mesyuarat yang dilaksanakan, berlaianan dengan UMNO, apabila mesyuarat ahli dewan yang dijalankan menyimpang pada agenda sebenar. Diantaranya, mesyuarat akan lebih santai dan lebih kepada perkara hiburan seperti silat dan sebagainya.

Harun Samah yang juga merupakan datuk tiri kepada Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Pasir Mas, Rozi Muhammad ketika ditemui memberitahu, setelah melihat beberapa peringkat kejayaan yang dibawa oleh PAS membuatkan datuknya berubah hati dan memilih PAS untuk bersama- sama memperjuangkan Islam.

“Datuk adalah salah seorang yang sangat berpengaruh dan sangat komited dalam setiap pergerakan UMNO, Namun secara tidak langsung dia melihat apa yang tidak kena dalam penyelarasan yang dibuat oleh parti UMNO.

“Saya sangat bersyukur apabila dalam jangkamasa panjang, akhirnya datuk saya ubah haluan menuju kebenaran. Ini adalah kerana apabila beliau sendiri melihat dari sudut pemerintahan UMNO golongan mereka tidak terbela. Ini membuatkan beliau secara semulajadi untuk bersama- sama berjuang dalam parti ini”.

Sehubungan itu, Rozi turut memberitahu bahawa dewan pemuda kawasan juga akan memastikan penyusunan program yang bersesuaian untuk kemasukan golongan muda yang akan menerajui perjuangan PAS pada masa akan datang.

Salah seorang daripadanya, Abdul Moin Jusoh, yang mewakili Setiausaha Jawatankuasa Ketua Kampung (JKK) Ketua UMNO cawangan Tempoyak memberitahu mereka bersedia dan akan memperjuangkan PAS sekaligus melahirkan perjuangan Islam yang selama ini diterapkan oleh parti itu.

“Saya sudah lama berminat dan ingin menjadi ahli PAS. Namun, disebabkan saya adalah salah seorang kakitangan kerajaan, saya sentiasa dipantau oleh wakil- wakil UMNO, sehinggakan saya cuba menyembunyikan identiti setiap kali mengikuti ceramah PAS untuk membuat perbandingan diantara parti PAS dan UMNO”.

Menurutnya lagi, dia amat berbesar hati apabila hajatnya untuk menyertai PAS dapat direalisasikan walaupun penamatan perkhidmatannya sebagai kakitangan awam kerajaan berakhir sekitar akhir tahun ini. Hal ini kerana dia tidak sanggup lagi melayani karenah birokrasi parti UMNO.

Jemaah Kanak- Kanak Meriahkan Masjid


Kebanyakan ibu bapa kini sudah menyedari kepentingan solat berjemaah yang seharusnya dibentuk dari peringkat awal kepada anak- anak mereka. Ini sebagai langkah membentuk generasi masa depan yang patuh dengan anjuran dan galakan agama Islam.

Adanya program merangka pelan tindakan dalam mewujudkan beberapa program kecemerlangan solat inilah mendorong pihak JAHEAIK bersedia membentuk generasi solat pertama kali di masjid demit. Sebilangan ibu bapa berasa terpanggil untuk menghantar anak- anak lelaki dan perempuan mereka dibawah lingkungan umur 6- 12 tahun untuk mempelajari panduan bersolat, mengaji dan mengikuti kuliah agama.

Diantara waktu maghrib dan isyak inilah yang mendorong usaha ahli Jawatankuasa masjid sekaligus dapat memupukkan akhlak murni kanak- kanak serta menarik minat yang mendalam dikalangan mereka.

Program yang telah dirancang melalui Jawatankuasa Pembangunan Keluarga Islam dan Sosial ini adalah bertujuan untuk menjadikan sembahyang sebagai tumpuan utama dalam menangani gejala sosial remaja, belia dan golongan dewasa.

Ini kerana telah dikenalpasti kemerosotan nilai- nilai moral umat Islam hari ini dipercayai kerana tiada perancangan strategik pengukuhan solat dalam masyarakat.

Kerajaan negeri Kelantan melalui dasar membangun bersama Islam telah memperuntukkan RM 1 Juta bagi program bulan sembahyang, manakala bagi menganjurkan program jemaah kanak- kanak di masjid ini setiap masjid bagi 14 mukim yang kesemuanya diperuntukkan sebanyak RM 42,000 ribu.

Menurut Ab Aziz Pengarah JAHAEIK, program ini menjadikan masjid sebagai tempat membina generasi sembahyang kepada anak- anak mulai umur 7 sehingga 12 tahun.

“Memasyarakatkan masjid sebagai pusat aktiviti kemasyarakatan samada kanak- kanak, remaja, belia dan dewasa. Ia juga sebagai usaha membantu ahli jawatankuasa masjid untuk merancang, menagada dan menguruskan program kemasyarakatan menepati keperluan dan sasaran”.

Manakala menurut Kadi JAHEAIK yang memberi idea pelaksanaan program ini, Che Abd Rahim Jusoh, kebanyakan tenaga pengajar adalah dari ahli jawatankuasa masjid dan kerjasama daripada Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra (KIAS) yang juga mengumpulkan empat orang tenaga pengajar muda yang cuba membantu program yang telah dijayakan selama sebulan ini akan dikekalkan dan berjalan dengan teratur.

“Kami juga mengajar dengan menggunakan modul yang telah disediakan oleh pihak JAHEAIK, bagi melaksanakan matlamat jemaah dikalangan kanak- kanak ini”.

Seminar Imam Se- Malaysia Beri Penekanan 1,000 Imam

Seminar Imam Malaysia yang dianjurkan di Taman Rehlah adalah julung kali anjuran Persatuan Pegawai dan Kakitangan Masjid Kelantan yang memberikan penekanan bagi memperkasakan lagi peranan imam bagi menobatkan ajaran, nilai dan perundangan Islam negara.

Seramai 1,000 imam telah berjaya menamatkan pengkursusan mereka dengan baik. Mereka juga akan mula berperanan di masjid dengan melatari sistem pemerintahan Islam selaras dengan kewajipan imam yang sangat besar.

Menurut Yang Dipertua Persatuan Pegawai dan Kakitangan Masjid, Kamarulzaman Mohamad berkata, kursus tersebut akan mendekatkan imam dengan masyarakat sekaligus menyemarakkan semangat perjuangan Islam didalam sanubari masyarakat bagi membentuk persekitaran yang baik sekaligus membantu imam memperjuangkan kesepakatan bagi membendung permasalahan.

“Ia bertepatan dengan peranan imam yang semakin mencabar, sekaligus memberikan mereka kesediaan dalam menangani masalah serta cabaran globalisasi.

“Dengan penyatuan imam- imam ini dapat membantu mewujudkan kumpulan ummah yang mempunyai pemikiran hebat berlandaskan Islam serta memelihara hak dan kehormatan Islam bagi menangkis dakwaan yang tidak berkaitan mengenai Islam sekaligus dapat membentuk perpaduan masyarakat umumnya ”.

Kurang dari sepuluh orang panel telah menjayakan Seminar Imam se- Malaysia ini turut memberikan tajuk perbahasan yang sempurna harus di aplikasi oleh imam- imam ini apabila bertugas di masjid sesuai dengan era globalisasi.

Salah seorang panel Prof. Madya Dr. Ali Mohamad dari Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya menegaskan bahawa, imam perlu cuba menghuraikan kebijaksanaan dalam menangani dakwah pada masa yang sama mendepani gerakan Islam serta politik bagi memperkemaskan usaha- usaha dan dakwah Islamiyah pada masa kini.

“Dakwah adalah adalah seruan kepada Islam iaitu berusaha untuk menegakkan Islam dengan memperjuangkan yang ma’ruf dan membasmi kemungkaran. Rentetan dari itu pengertian dakwah adalah menghendaki manusia supaya mengakui kedaulatan, kekuasaan serta hak- hak Allah dalam penggarisan dasar pedoman kehidupan bagi manusia”.

Sambutan Program Alumni Maahad Meriah

Suasana Di Perkarangan Taman Perbandaran Tengku Anis mendapat sambutan meriah apabila sambutan tersebut dihadiri beberapa orang tokoh VVIP yang diketuai oleh Menteri Besar Kelantan Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat yang pernah bersekolah dan turut menghadiri program anjuran Persatuan Alumni Maahad Muhammadi (AMAL) yang dinamakan Program ‘Sirih Pulang Ke Gagang’.

Menurut Pengarah Program ‘Sirih Pulang Ke Gagang’ Mohd Amiruddin Mohd Nawi, Program seumpama ini adalah julung kalinya menghimpunkan kesemua barisan Alumni Maahad MUhammadi Negeri Kelantan yang melibatkan Maahad MUhammadi Lelaki, Maahad Muhammadi Perempuan ini adalah bertemakan Menjulang Budi Menabur Bakti.

Program yang mengumpulkan kembali Alumni Maahad Muhammadi kesemua peringkat bersama tenaga pengajar Maahad Muhammadi adalah mensasarkan hubungan tautan disamping merapatkan kembali ukhwah sesama ahli AMAL di segenap negeri, serta mengeratkan lagi hubungan antara ahli AMAL dan pihak sekolah, warga pelajar di ketiga- tiga buah sekolah.

Program ini juga akan mengumpulkan maklumat ahli AMAL bagi yang sudah berkeluarga serta memberi peluang kepada generasi muda berkenal- kenalan diantara satu sama lain.

Sementara itu, program itu turut memberikan penghargaan kepada pelajar- pelajar Maahad yang mendapat kejayaan cemerlang didalam peperiksaan SPM, STAM dan STPM 2006 oleh Menteri Besar Kelantan.

Kali Ini Mesti Tawan Malaysia!

Kesediaan PAS untuk menawan seluruh Malaysia pada pilihanraya yang bakal berlangsung tidak lama lagi akan terjawab pada pilihanraya akan datang. “Kita sentiasa bersedia semenjak empat tahun yang lepas untuk memerintah Malaysia.”

Kenyatan itu di keluarkan oleh Dato’ Tan Sri Abd Hadi Awang merangkap Presiden Parti Islam Se- Malaysia pada perhimpunan sidang media yang berlangsung baru- baru ini selepas Majlis Perasmian Bangunan PAS di Jalan Raja Laut yang dirasmikan oleh Menteri Besar Kelantan Dato’ Nik Abd Aziz Nik Mat.

Sehubungan itu, beliau juga menyatakan bahawa PAS sudah sedia untuk bertanding serta memperakui kesungguhan PAS untuk menawan Terengganu dan Pahang selain kerusi Kelantan yang bakal di sapu bersih.

Beliau juga berharap agar kerajaan pusat menjalankan aktiviti telus tanpa membuat pembaziran wang memperuntukkan sejumlah wang walaupun ada yang mengatakan PAS tidak berbuat demikia kerana ketiadaan wang.

“Rakyat dapat menilai sendiri pembangunan dan hasil yang dibuat di Kelantan adakah PAS masih lagi kekurangan Wang?” katanya lagi.

Ramalan penggemburan bagi kerajaan bayangan barisan alternatif menjadi tanda tanya kesatuan media tentang kesediaan kerajaan Barisan Alternatif yang akan menerajui pucuk pimpinan pemerintahan Negara.

Ramalan peneraju pentadbiran terbesar adalah dari Dato Seri Anuar Ibrahim sebagai Perdana Menteri manakala Dato Husam Musa sebagai Timbalan Perdana Menteri dan beberapa orang lagi yang layak memegang jawatan didalam kerajaan ramalan oleh pihak media.

Namun persoalan ramalan telah ditegaskan oleh beliau dengan rumusan ramalan yang masih terlalu awal untuk ditakrifkan.

“Sebolehnya pastikan kemenangan mutlak yang dicapai oleh kita dahulu barulah boleh untuk membuat kesimpulan”.

Mengenai kenaikan gaji kakitangan awam, beliau memberitahu kenaikan itu sepatutnya diumumkan sejak lama dulu bukan hanya kerana pilihan raya umum yang akan diumumkan tidak lama lagi.

Sementara itu, Dato Nik Abd Aziz Nik Mat pula memberitahu media bahawa PAS tidak berasa terancam sekiranya kaum lain dan masyarakat disitu tidak mahu menerima kehadiran ibu pejabat PAS pusat yang baru itu.

Sebaliknya beliau berharap sebaik sahaja bangunan baru ini yang digantikan dari bangunan sedia ada di Taman Melewar dan dipindahkan terus dikota jalan Raja Laut sedikit sebanyak dapat mendekati masyarakat dan memberi pendedahan berterusan tentang perjuangan PAS sebenarnya disamping memberi sedikit kefahaman dikalangan mereka mengenai pertubuhan parti ini.

“PAS perlu dinilai oleh semua kaum tidak kira agama dan bangsa supaya dapat menerima cara hidup dan pemerintahan agung berlandaskan Islam yang sesuai untuk semua kaum, bangsa dan masyarakat serta agama”.

Beliau juga turut menegaskan bahawa beliau akan menerima tampuk pimpinan parti PAS yang terdiri dari kaum Cina dan sangat mengalukan pimpinan dari kalangan mereka. Ini kerana beliau mengkaji bagaimana cara Cina mualaf mempelajari sesuatu lebih tekun daripada Melayu yang sememangnya dilahirkan sebagai Islam mengikut keturunan nenek moyang akhirnya hanyut tanpa mendalami apa itu Islam yang sebenarnya.

Kesediaan PAS bukan sahaja dari segi itu malah dapat dilihat melalui keberkesanan jentera pilihanraya yang diadakan sehingga dapat menerima masuk setiap ahli UMNO yang menolak parti itu untuk memperjuang dan melaungkan pembangunan bersama Islam sejak kebelakangan ini kata Naib Pengerusi Presiden PAS pusat, Dato’ Husam Musa.

Beliau yang ditanya mengenai perkiraan jumlah undian oleh Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) menegaskan bahawa sekiranya tiada taktik kotor seperti sebelum ini yang digunakan oleh SPR, kemenangan atas kerusi di negeri lain akan semakin bertambah.

Suasana Sambutan Perasmian Pejabat PAS

Sambutan kemeriahan yang penuh dengan kesederhanaan dan semangat muhibbah dari pucuk pimpinan Parti Islam Se- Malaysia (PAS) semasa perasmian bangunan PAS di Jalan Raja Laut oleh Mursyidul Am PAS, Dato Nik Abd Aziz Nik Mat, Presiden PAS, Tan Sri Abd Hadi Awang, Penasihat Keadila Rakyat, Dato; Seri Anwar Ibrahim, Timbalan Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa dan Naib Presiden PAS, Dato’ Husam Musa yang sangat dialukan oleh beberapa wakil NGO dan kedutaan asing.

Sekali lagi PAS dilihat memperolehi kejayaan apabila telah berjaya memiliki sebuah bangunan tujuh tingkat yang canggih di tengah kesibukan masyarakat yan berada dikota agar dapat mendekati PAS dengan lebih mendalam tanpa menyimpan pemikiran asing tentang kewujudan PAS selama ini.

Sorotan Multimedia tentang sejarah penubuhan PAS sebelum ini turut disaksikan dengan senyuman sambil menantikan perasmian membuka tirai bagi pague perasmian oleh Mursyidul Am PAS itu.

Bangunan tujuh tingkat itu juga dilawati disetiap dekorasi canggih sebagai lokasi terbesar pusat kegiatan dan operasi PAS yang akan di selenggarakan disini.

Sempena perasmian itu juga, Kelantan Research Institute Strategic Studies (KRISS) dengan kerjasama Industri Kecil dan Sederhana (IKS) mengadakan pameran makanan produk halal disamping memperkenalkan makanan tempatan yang berkualiti tinggi yang asli disamping pembungkusan yang sangat menarik.

Sumber Halal Dalam Pengutipan Cukai

Sekolah Menengah Ugama (A) Pangkal Jenerih telah diistiharkan penukaran nama kepada Sekolah Menengah Ugama (A) Al Hasaniah oleh Menteri Besar Kelantan, Dato Nik Abd Aziz Nik Mat.

Antara yang hadir dalam majlis perasmian dan pengistiharan sekolah tersebut terdiri daripada Pengerusi Jawatankuasa Pengelolaan Kemajuan Sekolah Hassan Muhammad, Pengerusi Jawatankuasa Penerangan dan Pendidikan Negeri Kelantan, Mohd Amar Nik Abdullah, dan beberapa ahli jawatankuasa lain.

Menurut Dato Nik Abd Aziz Nik Mat, kerajaan negeri telah memperuntukkan sebanyak RM 4.6 juta sebulan bagi membayar gaji guru- guru dan pekerja sekolah agama dibawah kelolaan Yayasan Islam Kelantan (YIK) daripada hasil cukai negeri.

Bagi memastikan peruntukan dana yang mencukupi, beliau meminta agar rakyat bersama- sama membantu membuat pembayaran hasil dan cukai yang ditetapkan oleh pihak kerajaan.

Ini kerana, dengan pengumpulan cukai tersebut, pihak kerajaan akan dapat mengagihkan dengan sebaik mungkin, hanya untuk kepentingan juga kemudahan kepada rakyat.

Namun, ia biarlah dari hasil yang halal. Supaya perolehan sumber kewangan ini dapat diselenggarakan dengan baik.

“Kita akan mengumpulkan cukai dan wang tersebut. Malah akan dikembalikan kepada rakyat.

“Sumber halal penting disebabkan itu kita tidak meluluskan tempat perjudian dan pusat hiburan yang bersumberkan dari hasil yang tidak halal.”

SUASANA DAN PENUTUPAN XPDC

Majlis perasmian dan pelepasan peserta telah disempurnakan oleh Menteri Besar Kelantan, Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat, dalam ucapannya, beliau melahirkan rasa begitu bangga kerana kita ada semangat untuk menjelajah dengan penghayatan Islam disamping mempromosikan Taman Negara Kuala Koh.
Pengalaman baru
Program yang berlangsung selama dua hari ini sememangnya memberikan banyak pengalaman baru pada setiap peserta. Aktiviti yang dijadualkan bukan sahaja menyeronokkan tetapi juga mencabar kekuatan mental dan fizikal peserta. Antara aktiviti yang lebih kepada penghayatan kepada kaedah penggunaan minda. Manakala tenaga pula digunakan untuk memacu kenderaan untuk menyusuri jalan ke Kuala Koh.
Pelbagai aktiviti dijalankan dengan pencarian daripada jawapan dan soalan walaupun agak memenatkan, tetapi raut wajah ceria setiap peserta dapat menggambarkan mereka begitu seronok melalui perjalanan ke sini. Sepanjang perjalanan mereka dapat melihat pelbagai hidupan fauna dan flora yang masih kekal terpelihara. Setidak-tidaknya aktiviti ini boleh mencetus kesedaran akan pemeliharaan terhadap khazanah dan alam semula jadi.
Dalam pada itu, peserta juga telah diuji dengan pelbagai permainan bagi memupuk semangat kerjasama dalam kumpulan masing-masing.
Salah seorang dari Team Nisa, telah melalui pengalaman tayar bocor sepanjang laluan mereka di Kota Bharu yang sedang sibuk mencari jawapan kepada persoalan yang diajukan penganjur secara bertulis. Nurul Huda, 19 merupakan salah seorang daripada team tersebut.

“Penjelajahan ini bagi saya sungguh mencabar lebih- lebih lagi apabila tayar bocor di Kota Bharu. Walaupun kami team Nisa’ Gua Musang tapi tak pernah mempunyai pengalaman memasuki taman Negara Kuala Koh. Berdebar juga menghadapi jalan sebegini. Terasa seperti melalui bukit Frasier”.

Pemandu kereta berkenaan, Hayati Haron, 19, memberitahu, mereka tidak membawa laju. “Tayar kereta pecah semasa di Kota Bharu lagi. Namun, pengalaman seperti ini banyak mengajar. Dan sekiranya diberi peluang, saya mahu untuk membuat XPDC penjelajahan berkereta di tempat lain pula.”
Pemenang
Pemenang utama yang menggondol RM2, 500 berasal dari Kelantan yang juga merupakan adik kepada bekas pemain badminton negara iaitu Hafiz Hasyim. Manakala pemenang kedua adalah kumpulan kakitangan Redicare dari negeri Terengganu. Pemenang ketiga bagi XPDC ini adalah Kumpulan kakitangan guru dari Kelantan daerah Pasir Mas seramai 3 orang.

Kebanyakan peserta sangat gembira dengan keterlibatan mereka ke Kuala Koh walaupun masa disana terlalu singkat. Mereka juga masih dapat bergembira walaupun mengalami sedikit keletihan kerana akan pulang ke rumah masing2 membawa kenangan XPDC yang tidak ternilai.
Perasmian Penutup
Majlis perasmian penutup program ini telah disempurnakan oleh Drs Zainuddin Awang Hamat, Adun Limbungan bertempat di Dewan Teratai SUK yang sanggup meluangkan masa untuk memnyerahkan hadiah kepada peserta dalam aktiviti lasak seperti ini berharap ianya dapat mencetuskan minat dan memberikan dorongan keada rakan-rakan anak muda yang lain untuk turut sama menyertai aktiviti ini dimasa akan datang.
Menurutnya lagi belia-belia seperti anak muda sekarang ini haruslah didedahkan dengan sebanyak mungkin program-program lasak dan menguji minda seperti ini. Ini kerana semangat juang yang tinggi dalam program sebegini mampu membentuk keyakinan hidup berdikari dan sekaligus mereka merasakan diri mereka lebih dekat dengan alam dan masyarakat.
Disamping itu, ia turut boleh memainkan peranan bersama untuk menghargai dan mencintai khazanah alam semula jadi.


PULAU MELAKA: XPDC pencarian harta karun Cum Explore Race 2007 yang diberi pelepasan daripada Menteri Besar Kelantan, memberikan sedikit amanatnya sebelum melepaskan peserta- peserta ke Kuala Koh.

Menurut Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, “Kita sebagai orang Islam perlu memperomosi Islam dengan pelbagai cara. Saya sebagai ketua kerajaan mempromosi Islam melalui jawatan saya sebagai Menteri Besar, walaupun ada orang cakap melalui kerajaan Islam tidak boleh memerintah dalam masyarakat majmuk namun, selama 15 tahun memerintah tidak adapun kaum Cina marah dengan pemerintahan kerajaan negeri dari segi falsafah dan pemerintahan.

“Bagaimanakah manusia akan dapat syurga tanpa melalui Islam. Sebab itulah pentingnya Islam samada dari segi ibadatnya, ekonominya, sosialnya dan segala macam bentuk.

“Melalui xpdc ini diharapkan semua peserta dan krew yang terlibat berada dalam keadaan yang selamat. Dimana apa sahaja yang kita buat adalah bersandarkan ajaran Islam sepenuhnya”.


XPDC EXPLORE RACE YANG AGAK EXTREAME:
LAPORAN KHAS DARI PENYIAR RASMI XPDC PENCARIAN HARTA KARUN CUM EXPLORE RACE 2007


Ekspidisi pencarian harta karun Cum Explore Race 2007 yang berlangsung selama 2 hari 1 malam dari Kota Bharu ke Kuala Koh telah mendapat sambutan yang menggalakkan dari peserta yang mengambil bahagian dalam acara sukan mencabar minda dan tenaga baru- baru ini.

XPDC ini telah dirasmi dan diberikan pelepasan oleh Menteri Besar Kelantan berdekatan kediamannya di Pulau Melaka bersempena Tahun Melawat Malaysia 2007, Kelantan Challenge Treasure Hunt mendapat kerjasama dari semua pihak. Ikuti liputan rasmi Wartawan Mingguan Wasilah dari Kota Bharu ke Taman Negara Kuala Koh.

7. 00 pagi:

Kesemua peserta berkumpul bersama kereta yang sudah dilekatkan nombor dan poster Kelantan Challenge Treasure Hunt 2007 sambil menunggu bermulanya ekspidisi ke dari Kota Bharu ke Taman Negara Kuala Koh, Gua Musang.

8. 00 pagi:

Sebelum mulakan pelepasan, Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat mengambil kesempatan berucap disamping mendoakan keselamatan perjalanan bagi peserta yang bertanding dalam sukan penjelajahan berkereta, bagi memudahkan semua pihak yang terlibat dalam ekspidisi ini.

8.30 pagi:

Menteri Besar Kelantan telah melangkah ke tapak perhimpunan untuk mengibarkan bendera dengan melepaskan satu persatu kenderaan yang terlibat dalam penjelajahan explore race ini.

12.00 tengahari:

Semasa singgahan dan laluan peserta ke setiap destinasi untuk mencari maklumat yang ingin menyambung pencarian mereka daripada soalan yang dikemukakan oleh pihak ekspidisi, mereka telah singgah ke check point di Maahad Tahfiz Sains untuk solat jumaat.

BUKIT PANAU: Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Belia dan Sukan Abdul Fatah Mahmood, telah membuat ucapan dan amanat beliau kepada para peserta tentang keberkesanan program dan pelbagai projek berbentuk XPDC akan dibuat bertempat di Maahad Tahfiz Sains, Bukit Panau.

Akan cuba buat sekali lagi supaya dapat buat penyertaan daripada saya serahkan pada
Saya doakan daripada perjalanan ini keselamatan dan kejayaan kepada anda yang menyertai xpdc ini

Dan selepas ini saya akan buat yang lebih besar bersempena tahun melawat Malaysia dan kelantan pada 2008.

2.30 petang:

Perjalanan diteruskan setelah soalan penghabisan di daerah Machang. Kemudiannya penjelajahan terus tanpa soalan ke Taman Negara Kuala Koh.

5.00 petang:

Beberapa buah kereta telah sampai awal sewaktu masuk laluan ke Taman Negara Kuala Koh merupakan perjalanan yang paling extreme kerana dikatakan seperti melalui Bukit Frasier dan Genting Highland, sekaligus mencabar para peserta.

8.00 malam:

Pengerusi Anak Muda Kelantan, Nazri Deraman telah memberikan ucapan dan program yang akan dilaksanakan pada keesokan hari.

10. 00 malam:

Majlis Bersurai.

7.00 pagi:

Semua peserta bersiap sedia mengambil tempat untuk memulakan pencarian kepada soalan yang diberikan oleh Roslan Idris merangkap pengerusi Program XPDC pencarian harta karun Cum Explore Race 2007.

10.00 pagi:

Soalan telah berakhir peserta akan meneruskan perjalanan dari Kuala Koh ke Dewan Teratai bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan, Kota Bharu.


4.00 petang:

Mengumumkan pemenang dan cabutan bertuah bagi peserta. Setiap penyertaan memperolehi hamper.

Tuesday, July 3, 2007

Membentuk Perniagaan Melalui Pertukaran Barangan


Program gerakan berdikari rakyat Kelantan sekali lagi memupukkan minat rakyat Kelantan untuk menerokai bidang keusahawanan dan menjadikannya berkembang bagi masyarakat Islam amnya.

Sambutan rakyat Kelantan di Kedah amat memberangsangkan apabila pendedahan kepada potensi diri melalui ilmu dan eksplorasi pengalaman tanpa mengharapkan bantuan dan pertolongan orang lain secara berterusan itu telah mengaktifkan penglibatan mereka dengan lebih mendalam.

Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan, Perindustrian dan Sumber Manusia, Zulkifli Mamat memberitahu, bahawa adanya program seumpama ini dapat mengajak muda mudi supaya menjadikan isu terbesar pengangguran di Kelantan dapat dikurangkan dengan keupayaan untuk membentuk perniagaan melalui pertukaran barangan.

“Sistem ini bagi memastikan rakyat Kelantan di Kedah dapat membekalkan seberapa banyak jenis makanan tersohor seperti ikan pekasam di tasik Pedu, bahulu atau bermacam jenis makanan asli yang terdapat di Kedah yang tidak terdapat di Kelantan. Sekaligus menukarkan makanan Kelantan ke kawasan Kedah seperti budu, serunding daging dan sebagainya.

Menurutnya, saranan terhadap rantaian pemasaran yang baik sangat diperlukan bagi memastikan segala produk daripada perniagaan yang dihasilkan dapat berkembang dengan baik.

“ Fikir secara serius bahawa kuasa beli adalah daripada kita. Benda utama yang memastikan produk kita dapat bersaing dengan produk- produk lain adalah memastikan kekuatan dari segi rantaian pemasaran dengan sebaik mungkin”, katanya lagi pada program anjuran Pupuk Nilai Murni Berhad yang bertindak sebagai pemangkin dan penggerak rakyat untuk berdikari melalui penguasaan ilmu pengetahuan pada masyarakat.