Wednesday, August 31, 2011

Dewi bersabarlah

Dewi itu..
Sangatlah kasihan..dari kecil lagi sudah diuji dengan kehilangan orang yang paling rapat dengannya. Walaupun tidak mengenal ibu kandungnya..namun seusianya itu dapat membezakan kasih sayang ibu kandung dengan Mama. Ya, dewi perlu mengharung dugaan seumpama itu. Ibu yang rapat disisinya, ibu yang menyusukannya dengan penuh kasih dan sabar itu sampai ajalnya mengalami insiden kemalangan yang teruk dan mengelar satu lagi episod hitam sejarah kematian yang terburuk..sehingga hampir keseluruhan anggota badannya meninggalkan serpihan dan pengaliran darah yang sangat banyak didada jalan. (Masya'allah ampunilah dosa ibu suci itu). Sepasang mata kecil tetap berkelip mengharap untuk dikasihi..meminta kasih yang kebanyakan dari insan yang bergelar ibu mulia yang sangat ikhlas kepadanya memberikan kasihsayang yang sempurna. Malangnya hal demikian berlaku disebaliknya. Bersabarlah wahai dewi.. Pengkisahan nyawa ibunya tadi yang direnggut begitu sahaja oleh kenderaan pacuan 4 dan 6 roda dijalan taman melawati diketahuinya apabila dewi berusia 22 tahun semasa pembawakan anak keduanya..dan pada hari itu juga dia mengetahui bahawa ibu yang tidak adil padanya itu bukanlah ibunya yang sebenar. Dan pemalsuan dokumen kelahirannnya juga diketahui selepas dewi berurusan dengan
Pendaftaran negara. Berita pencarian keluarga disebelah ibunya berakhir apabila pertemuan semula dengan kawan rapat ibunya yang bekerja ditempat yang sama dewi bekerja. Dan disitulah jejak pencarian anak yang persis wajah ibunya ini diketahui keluarga ibunya yang mencarinya sehingga ke saluran media jejak kasih.
Dewi itu tidak kedekut walaupun pasangannya mengidam dan rajin sekali sehingga meninggalkan harta 5 anak suci yang terlalu naif. Sekali lagi diuji dengan sikap buruk pasangannya. Masjid yang mereka dirikan akhirnya roboh. Disinilah dewi tekad membesarkan anaknya bersama kembarnya yang selalu disisinya.
Pertemuan semula dewi dengan keluarga yang punya pertalian darahnya menjadi ikatan kekeluargaan yang sebenar, yang erat dan dipenuhi warna kasih sayang suci.
Dewi sangat bahagia masih lagi diberi peluang menumpang kasih sayang bersama keluarga talian darahnya. Apa yang penting dewi harus berhidup dengan baik baik. Bersabarlah dewi ada atau tidak pendamping kita tetap setia disisi tuhannya. Dan harapannya siapapun dia keadaan pastinya akan baik baik saja. Ini janji tuhan kita. Tuhan yang cukup seni maha kuasa penjaga agama sejahtera, Tuhan penjaga syurga dan neraka Tuhan penjaga waktu, takdir penjaga kitab suci agung dengan aturan pelaksana hukum hakamnya, Tuhan penjaga tanah haram serta Tuhan yang merencana sesuatu buat sekalian umatnya..ya Tuhan inilah yang punya sifat 20 dengan 99 nama indah yang unggul. Yakinilah Tuhan yang juga dipanggil kholik ini akan mengabulkan permintaan kita..insyaallah.. beroleh segalanya dengan cukup baik dan sempurna.

Tuesday, August 30, 2011

Sambutlah perayaan dengan kesyukuran dan bersederhana

Selamat menyambut hari lebaran buat semua sahabatku dan umat Islam di seluruh dunia yang menyambutnya...

Dihari lebaran ini amatlah dianjurkan kita bersederhana dalam menyambutnya. Serba sederhana dari segi persiapan, dan besederhana dalam segala hal. Paling utama adalah kita menyambut hari raya ini kerana Allah s.w.t disamping mengeratkan tali kekeluargaan yang utuh juga silaturrahim berpanjangan sesama umat Islam.

Apabila kita gembira, kita sering lupa pada insan yang bersedih menyambut lebaran dengan penuh kedukaan. Bagi mereka, hari raya mereka penuh kesayuan. Walaubagaimanapun...dihari berbahagia ini kita sebagai orang yang punya sedikit kegembiraan jangan melupakan mereka didalam kesedihan. Dengan demikian, kesedihan itu akan beransur hilang dengan sendirinya dan menumbuhkan kegembiraan didalam hati mereka dan berpeluang bergembira menyambut raya mulia.

Pelbagai bangsa, negara dan masyarakat yang isi huninya Islam punya cara dan tradisi mereka menyambut lebaran. Kesemuanya meraikan hari mulia ini dengan penuh kesyukuran kepada kholik. Bermaafan, saling berkunjungan dan menjalinkan tali persaudaraan yang utuh walaupun membutuhkan kesibukan kepada laluan kehidupan yang direncana pencipta. Kesyukuran kita panjatkan buat Allah azzawajalla kerana masih menganugerahkan kita kegembiraan dan masih memanjangkan hayat kita menyambutnya setelah berjuang menjinakkan nafsu di bulan Ramadhan. Malah kita adalah dikalangan yang bertuah dapat menyambutnya dengan aman dan sejahtera.

Semoga dengan perayaan ini, banyak dapat dimanfaatkan selain merasa ketakjuban yang bersampaian di tahap tinggi kepada Allah s.w.t, di atas segala rahmat dan kenikmatan yang dilimpahkan pada kita sekalian umat manusia. Semoga jiwa- jiwa kacau bebas dari kejahatan, kedengkian dan kecelakaan yang bisa merusak hati untuk membentuk jiwa putih ikhlas, yang bersih lagi suci kepada pencipta alam raya juga manusia sejagat.