Friday, November 18, 2011

Ku percaya hanya bila Allah bersamaku

Ku percaya hanya bila Allah bersamaku disebalik penghinaan wujud hikmah yang tersembunyi.

Ku percaya hanya bila Allah bersamaku jikalau hari ini kita dikeji dan dipijak kelak akan didarjatkan oleh Allah

Ku percaya hanya bila Allah bersamaku di setiap sakit dan jauh hatiku akan sentiasa ditenangkan Allah

Ku percaya hanya bila Allah bersamaku setiap kesakitan ada penyembuhan

Ku percaya hanya bila Allah bersamaku jika orang membenci kelak ada orang menyukai

ku percaya hanya bila Allah bersamaku jika kita bertemu dengan seorang yang berbeda kelak akan ditemukan dengan yang sama

Ku percaya hanya bila Allah bersamaku kegagalan cita, cinta dan harapan kelak berganti dengan kejayaan

Ku percaya hanya bila Allah bersamaku titisan air mata mengubah kegembiraan

Ku percaya hanya bila Allah bersamaku setiap janji yang tidak tertunai kelak akan dibayar dan dipenuhi

Ku percaya hanya bila Allah bersamaku setiap ujian yang menimpa akan ditemukan kebahagian dihujungnya.

Ku percaya hanya bila Allah bersamaku Allah memberikan yang terbaik kepada kita dari hari semalam

Ku percaya hanya bila Allah bersamaku cintaNya tidak semu dan tidak menyakitkan

Ku percaya hanya bila Allah bersamaku hanya Allah berhak kita cintai selain keluarga dan sahabat

Ku percaya hanya bila Allah bersamaku dengan takdirNya merencana kepada segalanya

kuhadap dan bersujud kepada Allah hingga akhir hayatku...semoga Allah memberikan yang terbaik kepadaku..menukar cerita bahagia daripada derita semalam. Ku percaya dengan zatnya dia ada untukku.Ku percaya Allah bersamaku.

Thursday, November 17, 2011

Pinta Allah jaga lakumu

Adakah kamu merupakan seorang dari yang cemerlang.. sensitif dan istimewa?. Tetapi kamu masih ragu mengenainya? Ini pasti kerana kamu masih tidak terlepas dari berbuat kesalahan. Kamu tentunya mahu melakukan segala sesuatu dengan baik tetapi sangat sukar... Benar, setiap dari manusia itu berbeza. Maka, kamu juga mahu menjaga hati orang lain.. tetapi kamu tidak tahu bagaimana caranya bukan? Ya, mendengarkan mata hati tidak selalunya tepat.

Kadangkala kamu hanya menjangkakan namun, lain pula yang terjadi. Ini jelasnya, kerana mata itu belum terbuka. Dengan cara yang bagaimana membukanya? Dengan cara mengingati dan meminta kepada Allah s.w.t. kerana segala rahsia yang tersembunyi itu semua dariNya. Namun, sekiranya mata hati kamu telah dibuka dan berlaku perkara yang tidak diingini pula…ia dipanggil ujian.

Maka, ia bukanlah kerana mata hati kamu masih tertutup setelah kamu serahkan jiwa dan raga kamu pada Kholik, tetapi ia adalah dugaan kepada setiap umatNya bagi menguji kesabaran dan ketaqwaan kita kepadaNya.
Segala tingkah lakumu harus beserta ingatan kepadaNya. Kamu perlu menjadi seseorang yang peka terhadap apa yang dipikir dan dirasakan juga oleh manusia lain terutamanya kepada mereka yang tersayang iaitu keluarga serta rakan taulan. Maka, apabila berhadapan dengan orang tersayang kamu harus minta pada Allah, supaya tidak ada perkara yang dapat mengecilkan hati mereka. Tidak akan melaku perkara yang tidak sepatutnya dari setiap tingkahmu. Kadangkala kita sering melupakan hal ini…lupa padaNya..jesteru itulah, kita tidak dapat pertolongan dariNya. Inilah yang berkaitan dengan mata hati tidak terbuka seperti yang disebutkan tadi.

Sama juga halnya jika kamu ingin mengembangkan bakat kamu untuk menjadi seorang yang berbakti kepada masyarakat, agama dan negara namun, tidak dapat berbakti kerana bermasalah dengan manusia. Ketahuilah, setiap dari kamu itu punya keistimewaan tersendiri. Pembawa kepada fungsi- fungsi tersendiri…kita saling melengkapi. Maka, ingatan itu mestilah wujud agar kita sentiasa meminta kepadaNya untuk mendapatkan hubungan baik dengan manusia. Setiap yang kamu lakukan kepada manusia lain dan menjaga keharmonian muka bumi Allah ini dengan makmur, maka kamulah insan yang dipilih ke jannah.

Ia hanya perlu meminta kepada Allah s.w.t supaya menjadikan diri anda seorang yang pengkaji perasaan manusia terutamanya orang yang kita sayangi supaya tiada berlaku sebarang permasalahan diantara mereka. Cubalah mengaplikasikannya. Nescaya tiada permasalah yang berlaku kerana kamu ternyata sudah tenang. Apabila mata hatimu dibuka…maka tiada kekalutan lain yang bersarang.

Wujudkan kemahiran dari segi psikologi yang pintar dalam dirimu. Ia mampu membuatkan kamu segera menghargai dan memahami manusia lain dengan cara yang paling baik. Kita hidup di dunia ini dalam lingkungan manusia yang begitu ramai. Hanya dengan kepekaan dari redha Allah sahaja dapat mewujudkan satu faedah dalam memperolehi hubungan kasih sayang yang harmoni.

Maka, sebelum kamu mulakan dengan orang lain cubalah kamu mulakan dengan orang yang kamu sayangi…minta pada Allahmu..yang mana sebelum kamu mulakan sesuatu bahkan untuk meminta segelas air sekalipun ingatan kamu mestilah berpusat terus kepada Allah supaya Allah menjagai segala tingkah kita agar tidak salah laku di hadapan dengan orang yang kita sayangi.

Setiap helaan nafasmu, setiap detikan hatimu, setiap hayunan langkahmu, setiap capaian tanganmu, setiap bicara lidahmu, setiap perahan akalmu itu… haruslah memikirkan Yang Maha Esa kerana disitulah penyelesaian terhadap segala permasalahan dan ujian yang kamu hadapi. Dengan hanya meminta Allah menjaga adab- adabmu kepada manusia.

Wednesday, November 16, 2011

Pilihlah.. apa saja yang kita suka..







Ngaumannya memang gah...seolah olah kita yang bawak..huh...jenis super bike ni...sape sapa yang tak minat pun rasa macam nak bawak dan nak tunggang...personaliti orgnya pun kita dah tahu mcm mana...jenis sportie...sukakan aktiviti mencabar dan menggilai sukan bermotor. Lengkap dengan sut...jaket kulit sarung tangan, seluar, kasut ngan helmet...cair perempuan yang tengok..tapi perempuan pun ada juga yang bawak motor berkuasa tinggi ni...gua mmg respect pada wanita- wanita ini...anda sememangnya hebat!!..itulah...kalau masa boleh diundur...kot sekarang...aku yang dok bawak bike Z3 ni.. haha berangan btol!.

Tapi kekurangannya adalah....!!!!....

1. Bila hujan kena berenti...

2. Bila excident teruk jugak..sebab hanya diri dan motor..x de pelindung

3. Susah jugak kalau nak angkut anak dengan bini...huh..

4. Kalau tetibe enjin terjammed parahhh...

5. Tengok semua segak...tapi bile dah turun..bukak jaket...huh...bau badan menyeringaii... hapak..maklumlah...tengah panas pakai jaket..memanglah berkuap!!pheh3x...(lainlah kalau mcm shahid kapoor...belakon x yah pakai jaket ngan helmet)..-(lainlah kalau pakai virago...atau harley..rasa x perlu jaket sangat kot..selamba t- shirt je- bijoks).....

6. Kadangkala mendorong pada pergaulan bebas dan maksiat...huhu...maklumla...pemandu hebat membonceng aweks- aweks masing- masing..

7. Masa bawak laju tak terasa..kalau jalan jem nahas...berat tu..jangan tersalah sadung kaki pulak...jawabnye terbalikla motor tu..kuang3x...macam cerita 'needing u'..haha.

8. Akan timbul perasaan ujub dalam diri...rasa hebat, sempurna..hensem. benda ni memang x dapat lari kerana kita manusia yang bukan masum.

Apa yang penting...pakailah apapun...asalkan hati kita suka..tak buat perkara salah..yang melampaui batasan agama tanpa wujud perasaan takabbur, berlagak...meninggi diri dan perasan!...

*note: Pakai kete kodok ngan mini pun ok ape...antik...seni...suke..k, chows..(time meragam yang tensen tu...manja!!!)