Saturday, May 14, 2011

GALI ILMU QURAN KAREEM

Sehari hari tidak banyak hal atau kejadian yang berlaku untuk diingati dan perlu diingati...ini kerana kehidupan seharian ini berlaku tanpa disedari dan terus berlalu seperti biasa.

Disebabkan itu, dalam 365 hari tidak banyak hari yang istimewa kecuali hari yang dikelaskan khas dalam setahun. Bahkan dalam setiap hari bagi individu itu juga begitu. Ada hari yang tidak kita sedari untuk terjadi sesuatu hal yang istimewa, sehinggalah ia benar terjadi. Namun ia bergantung pada keadaan adakah sepanjang hari yang istimewa itu benar- benar istimewa atau tidak? jawapannya ada pada kita. Maka walau hari - hari yang dilalui tiada apa- apa yang istimewa, namun penuhilah dengan aktiviti yang menjurus kepada kematangan fikiran. Galilah ilmu sebanyak yang mungkin penuhi dengan senyuman, walau pahit yang menimpa kalian, nescaya Allah s.w.t akan menolong menceriakan kalian, Insyaalah.

Carilah ilmu sebanyak yang mungkin lebih- lebih lagi jikalau ilmu itu kamu perolehi dari dalam kitab suci agung Allah Azzawajalla..Kitab yang menyimpan berjuta rahsia, yang menyimpan segala ilmu pengetahuan tentang rahsia alam semesta. Segala rahsia duniawi dan ukhrawi dari yang zahir dan batil. Cukup penuh dengan kandungan pelbagai hukum hakam, pelbagai kisah yang perlu diteladani, juga termasuk ilmu sains yang hanya berkembang maju didunia (dipertengahan abad ketujuh belas), namun kebenarannya diperoleh melalui Al Quran yang diturunkan Allah s.w.t lebih 1400 tahun yang lalu. Dimana sehingga hari ini para ilmuan sains barat mengambil manfaat daripada ilmuan Islam yang terdahulu (mempelopori bidang sains berdasarkan kajian mereka terhadap Al Quran).

Pada hari ini manfaat diperoleh kepada orang barat kerana usaha ilmuan Islam sudah terbantut dan tidak dapat diteruskan kerana sudah tiada kajian yang bersungguh- sungguh daripada ilmuan Islam kini terhadap Al Quran. Namun, ilmuan sains barat yang lebih maju pada hari ini adalah kerana mereka sentiasa peka terhadap Al quran sehingga memperoleh manfaat kepentingan daripada kajian mereka melalui pelbagai ilmu di dalam Al Quran.

Alangkah ruginya umat Islam, owh...tuhanku Malikul Mulk..kau tunjukkan jalanmu buat hati lapang ilmuan Islam, untuk terus membongkar rahsia agung Al quran dan bukan sahaja bagi ilmu sains tetapi keseluruhan yang ilmu yang terkandung di dalam Al quran seiring dengan zaman ini. Maka kelebihan ilmu diperolehi itu telah dipecahkan melalui kitab yang menjadi kebanggan ahli sirah, feqah, hadith, tauhid, tasauf dan usuluddin.

Semoga kita dapat mengisi masa untuk beriman, beramal soleh dan memahami Quran Kareem dengan sedalamnya, Insyaallah.

Tuesday, May 10, 2011

Wae...Selamat hari ibu

Kelihatan wajah itu menambah segaris lagi kedutan kecil pelengkap ribuan kedutan yang menatar di sekitar hamparan tulang wajah. Tubuh kurus separa lemah, jalan yang semakin lambat itu ingin saja di usung bagai raja yang dibawa dengan pengusungan yang bertatahkan emas dan permata.
Kurenung mata yang menyimpan sejuta riwayat hidup penderitaan, kebahagiaan dan
Kelembutan belaian seorang ibu yang membesarkan anak- anaknya. Kulihat tangan kurus yang berurat sepah mengingatkanku suapan nasi kemulut dan ikatan rambut yang bertocang sebelah kiri dan kanan untuk memperlihatkan kemasnya identitiku sebagai anak kepada seorang pegawai kerajaan.
Tangan itu juga bertegas mencubit dan merotan pada setiap kesalahan yang berulangkali melaku kerana masih terlalu kecil, tidak matang dan khilaf.
Kaki itu kulihat sesekali sendinya longgar sendiri dan mengendur kerana dari awalnya dia sentiasa berkejaran menuntut hak ilmu sebagai harta untuk bekalan kesenangan anaknya sehingga hari ini anak itu mengaplikasi ilmu yang ada didada mereka.
Aku melihat bibirnya yang senyum mekar dalam kedutan walaupun sesekali pahit memikir masalah anak-anaknya, mengajar mereka menjaga maruah untuk Allah s.w.t.. tetap teguh memastikan anaknya berubah laku sekiranya sedikit mengasari yang menyakit hatinya demi kebaikan anaknya dikemudian hari.. demi menghadap pencipta seluruh alam raya.
Hati itu kuselam melihat di dasarnya yang putih jernih suci mencintai anak dan suaminya demi mempastikan hubungan utuh yang dibina dengan kasih sayang yang didasari cinta itu terus kukuh dan mekar selamanya.
Perlindungan yang diberikan membuktikan tanggungjawab yang dipikul dilakukannya sebaik yang terdaya semata mata untuk mendapat keredhaan Allah s.w.t
Apapun jua aksi dan lakumu dalam membesarkanku semuanya kurasakan akulah anak yang paling bertuah punya ibu sepertimu..aku sanjung segala didikan dan pengorbananmu membesarkan kami dengan penuh rasa cinta yang ikhlas aku bersyukur masih dapat merasa kasih sayang seorang ibu suci sepertimu. Aku cukup bertuah kerana punya ibu. Maafkanlah segala lakuku yang menyinggungmu..aku berusaha untuk menjadikan diri ini yang terbaik sebagai anakmu..untuk membalas jasamu yang tidak terbalas itu..aku lahir keranamu untuk bersama mencari keredhaan di jalan Allah s.w.t.
Aku sedang mengerti perasaanmu sebagai ibu kerana aku juga sedang cuba mempraktikkan tanggungjawab sebagai seorang ibu. Kucuba sedaya upaya menjadi yang terbaik untuk anak- anakku sehingga hembusan nafasku yang terakhir.

Wae..selamat hari ibu.

Monday, May 9, 2011

Ritual ibadah yang tetap moden

"Solat menciptakan satu aktiviti yang menakjubkan didalam sistem tubuh dan organ-organnya. Saya telah banyak melihat orang sakit yang tidak berhasil disembuhkan oleh perubatan conventional,namun solat mampu menyembuhkan mereka secara keseluruhannya. Solat bertindak seperti logam radium, sumber radiasi dan pembangkit energi automatik. Saya telah menyaksikan sendiri efek solat dalam mengatasi berbagai penyakit seperti TBC, radang luka, tulang bernanah kanser dan lain lain lagi," kata Dr Alexis Karel,penerima anugerah nobel dalam bidang kedoktoran.

Hal ini menyatakan bahawa Islam itu datang dari Allah s.w.t dengan cukup sempurna, walaupun ramai kebanyakan penganut agama lain menganggap ritual pengibadahan orang Islam terlalu primitif. Namun, dengan kajian ilmiah yang diyakini cerdikpandai dunia menjelaskan perlakuan ibadah yang diatur oleh Islam itu adalah cara pengibadahan yang terbaik diajarkan Allah s.w.t yang paling beretika dan paling moden selain mempunyai manfaat untuk setiap individu. Malah Islam menghantar nabinya dari nabi Adam a.s sehinggalah Muhammad s.a.w yang menyembah Allah dengan cara sama mengikut tertib dan penyembahan secara total. Ya, pengibadahan yang patuh dengan segala peraturan serta hukum dan tunduk kepada segala larangan Allah s.w.t. Perlakuan solat itu juga punya tertibnya dan punya manfaat juga fadhilat disetiap gerakan yang dilakukan. Ketika bersujud kepada Allah, seorang muslim mestilah melakukan dengan tenang juga dengan hati yang ikhlas menyembahNya. Ini diakui oleh ramai pakar kesihatan tentang kesahihan ritual pengibadahan dalam pergerakan solat umat Islam yang membawa banyak manfaat kesihatan, dan sangat menakjubkan dari setiap manusia yang mengerjakannya. Namun ini masih tidak menarik sebilangan dari kitapun sehingga penganut agama lain juga turut memperlekehkan umat Islam. Menurut mereka tidak semua yang penganut Islam itu menyempurnakan solat 5 kali sehari yang diwajibkan Allah s.w.t. Sedangkan ritual perlakuan solat ini, telah mengatur proses fisiologi yang cantik dengan gerakan terbaik yang sangat tertib. Dimana ia juga sesuai dengan perubahan biologi yang penting dalam tubuh manusia. Jadi, disini bukalah pemikiran dan hati bagi sebilangan yang mengakui sudah tahu namun masih tidak mengerja dan mengamalkan istiqomah dalam pengibadahan.
Solat yang dilakukan dengan ikhlas dan tumpuannya pada Allah s.w.t itu juga dapat mengawal enzim dalam tubuh badan manusia. Ini menjadikan badan cukup sihat sehingga kesannya sebagai conditional reflex yang berpengaruh, seiring dengan putaran masa. Rukuk dan sujud pula sangat bermanfaat bagi kaum wanita yang sedang hamil, untuk memudahkan mereka menghadam serta mengurangkan kembung sekaligus menghilangkan rasa muntah. Ayuhlah wahai ibu mengandung turuti dengan tertib dan sebaiknya dalam perlakuan solat yang bermanfaat ini. Rukuk dan sujud itu juga dapat menguatkan otot-otot dinding perutmu serta membantu untuk mengurangkan kedutan perut secara maksima.
Lantas, memastikan janin yang dikandung ibu hamil berada dalam lingkungan semulajadinya dalam tulang pinggul untuk melancarkan proses bersalin kelak.

Maka, sekiranya semua manusia dapat memanfaati episod terapi pengibadahan jiwa secara total, fizikal, mental dan spiritual, nescaya segala bentuk ketenangan yang diperoleh turut membuahkan keberkatan dan pahala yang penuh dari Allah s.w.t.
Maka tidak hairanlah jika ia dapat diselaras pada peratusan maksima melalui lawatan kesenian pengibadahan jiwa,rohani dan jasmani ke rumah Allah s.w.t di Rusia.

Rusia yang terkenal sebagai syurgakehidupan bebas didunia (free sex radikal) jika dibandingkan dengan Amerika ataupun Belanda (yangmana juga perempuan dan lelaki boleh berkahwin dengan pasangan mereka sesama jantina) itu walaupun sangat banyak rintangan dan cabaran godaan iman yang besar, namun punya cara terbaik yang dapat diisi untuk terus mendekati kita kepada pencipta alam raya. Senibina bangunan lama yang tinggi nilainya. Gaya Romanesque dan Gothic yang tersusun, dengan rapi itu mewujudkan kesenian yang sangat klasik kepada pengamatnya.

Jika anda ingin memudahkan lawatan, hanya dengan berjalan kaki kerumah Allah s.w.t dengan laluan paling dekat, maka, di jantung Kota Moscowlah tempatnya, iaitu disekitar apartment mewah yang dipanggil The White House Residence, yang berhadapan dengan satu-satunya apartment tua yang dibina dizaman Stalin. Dan sekiranya apartment itu masih disewa oleh teman-teman anda yang sedang belajar di universiti Moscow atau yang bekerja disitu maka peluangn untuk bermalam disana lebih mudah. Malah, ia satunya tempat strategik yang paling mudah ke stesen metro Smolenskaya yang hanya mengambil masa 5 minit sahaja dengan berjalan kaki. Di sebelah selatannya adalah kawasan sibuk Golden Ring, Kremlin dan Red Square yang menjadi simbol kebanggaan kota bersejarah dinegara itu.
Jaraknya tidak berapa jauh lagi apabila telusuri jalan Durova untuk menikmati keindahan rumah Allah s.w.t yang teragung dibumi Rusia, berdekatan dengan stadium Olimpijski berwarna putih.

Masjid Moskovsky Soborni Mechet yang sangat indah dan terbesar di Moscow ini berwarna hijau zamrud. Ia berkubah bulat dan bermenara runcing. Malah ia sangatlah seni apabila bersambung dengan stadium olimpijski. Seni kedua yang terpapar apabila dilihat dari mata kasar dengan jarak yang jauh, dengan bentuk bulan sabit yang dicipta dihujungnya itu, menongkat dengan begitu indah dan sangat menyerlah.
Satu lagi masjid Balsoi Tatarski yang sering dikunjungi orang asia seperti pelajar Indonesia kerana berdekatan dengan kedutaan Indonesia di Moscow.
Malah ada tiga buah lagi, salah satunya di kompleks muzium Kutuzovski dan yang dua lagi di Rayon Otradnoye. Masjid yang berada dalam satu kompleks tempat pengibadahan agama lain seperti gereja dan kuil itu dibina oleh kerajaan Rusia dimana yang mendirikannya adalah orang muslim yang berketurunan Tatar. Gereja dan kuil itu juga dibina oleh mereka. Ini kerana pembinaan pada ketika itu sangat payah untuk mendapat keizinan masjid baru di Moscow. Tetapi orang muslim Tatar berfikir secara bijak dengan mengambil keputusan melobi kerajaan untuk mendapatkan keizinan membina tempat pengibadahan yang sempurna bagi semua agama bukan untuk umat Islam sahaja. Maka, kerajaan menilai dan mengambil keputusan dan memperkenan keizinan untuk membina kompleks tersebut.

Sekiranya anda ke Rusia, janganlah ke Red Square dahulu atau kemana-mana selain bersinggah dahulu dan kenali rumah Allah s.w.t yang dibina dengan hati sang pencinta yang suci yang terlalu mencintai Allah s.w.t. Dimana pembinaan rumah Allah s.w.t yang dibina atas dasar taqwa demi menegakkan syiar Islam dan sentiasa dahagakan kasih sayang dari Pencipta alam raya.

Semoga Allah s.w.t memberikan rahmat dan pahala yang melimpah ruah kepada hambanya yang dilimpah kasihsayang agung itu. Juga pada kita semua yang sangat memerlukan kasih sayang dan perhatianNya. Supaya Allah s.w.t tidak akan meninggalkan kita terlalu jauh disaat kita lupa dan menjauh daripadaNya. Amin.