Thursday, August 2, 2007

Barang Emas Yang Gagal Ditebus Patut Jadi Dinar Emas.


Oleh A. Syukor Rahman, Wanna A. R, FarrahKUALA LUMPUR: Barang- barang kemas yang digadai dipajak gadai Ar Rahnu yang tidak ditebus boleh dijadikan Dinar Emas untuk memperolehkan harga pasaran yang lebih baik. Saranan ini dibuat oleh Prof Madya Dr Ahmad Kameel Mydin Meera dari Universiti islam Antarabnagsa (UIA).

Menurutnya, antara 40- 50 peratus penggadai tidak menebus barang kemas mereka di Ar- Rahnu.

Barang- barang ini pula akan dijual Ar- Rahnu dengan harga 20 peratus lebih murah. Langkah ini jelas merugikan semua pihak, “ kata Dr. Kameel.

Beliau mencadangkan Baitulmal sebagai badan untuk menguruskan sistem Dinar Emas untuk memberi keyakinan kepada umum.

Puan Nik Mahani Mohamad berkata, keadilan seluruh dunia hanya akan tercapai sekiranya riba dapat dihapuskan.

Beliau menyarankan supaya Dinar Emas dianggap sebagai isu agama untuk melicinkan perlaksanaannya memandangkan Sultan merupakan ketua agama Islam bagi negerinya.

Zaim Saidi dari Indonesia menegaskan perlunya ummah untuk penggunaan sistem Dinar Emas.

Beliau mempunyai pengalaman tujuh tahun menguruskan sistem Dinar Emas di Indonesia yang mempunyai 200 juta umat Islam- negara Islam terbesar di dunia.

Prof Dr Mansor Ibrahim berkata, Dinar Emas mampu menjadi alternatif kepada sistem matawang kini yang mempunyai banyak kelemahan.

Namun kemungkinan ini hanyalah untuk jangkamasa yang panjang dan bukan dalam tempoh terdekat, katanya.

Peningkatan Matawang Berasaskan Logam

Laporan dipetik dari Pengerusi Jawatankuasa Pentadbiran Awam, Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Pembangunan Masyarakat, Dato’ Husam Musa.Matawang yang berasaskan logam mempunyai nilai tersendiri seperti emas dan perak yang akan meningkat melalui masa.

Jesteru itu, menurut kajian, sekeping Dinar Emas terbitan kerajaan negeri Kelantan seberat 4.25 gram emas 22 karat yang telah dilancarkan pada bulan September tahun 2006 telah meningkat nilainya sebanyak 11%.

Contoh yang lain, dipasaran dunia pada Februari 2007 harga sekeping Dinar ialah USD 80.94. Pada bulan Mei (tiga bulan kemudian), harga sekeping Dinar ialah USD $86.28 iaitu peningkatan sebanyak USD 5.34.

Sehubungan itu, penggunaan matawang berasaskan emas dan perak boleh menyelamatkan kesusutan harta umat manusia. Ini telah ditunjukkan oleh kajian pakar Islam dan bukan Islam terhadap sejarah matawang emas dan perak selama 400 tahun yang lalu yang boleh dibaca oleh sesiapa yang berminat.

Usaha murni untuk menyelamatkan manusia dari perangkap wang kertas ini boleh dimulakan dengan meluaskan lagi kefahaman masyarakat terhadap fungsi wang fiat yang digunakan sekarang.

Dengan mlangkah setapak lagi untuk menjadikan kepingan dinar dan dirham sebagai simpanan nilai dengan pembelian dinar dan dirham serta menyimpannya di mana- mana tempat yang selamat termasuk di bank- bank bagi menggantikan wang kertas biasa. Apabila kita memerlukan wang tunai, kita boleh menjual kepingan dinar atau dirham dimana- mana kedai emas.

Pembayaran zakat juga boleh dimulakan dengan unit dinar dan dirham kerana mengambil kira pandangan sesetengah ulama muktabar bahawa pembayaran zakat hanya menjadi sah dengan menggunakan barangan tangible atau ada ainnya seperti emas dan perak. Jika kedudukan ini diteroka semula oleh ulama kita sekarang insyaallah dengan tergunanya dinar dan dirham sebagai medium utama pembayaran zakat, peranan dinar dan dirham akan semakin berkembang.

Kemudahan telekomunikasi elektronik juga tidak terlalu sukar akaun bank yang berasaskan unit dinar dan dirham dibekalkan kad dinar elektronik yang boleh diurusniagakan diseluruh dunia sebagaimana kad kredit biasa dan ini akan memudahkan penggunaan dinar dan dirham untuk perniagaan antarabangsa dan urusan lain seperti haji, dimasa hadapan.

Dinar Keputeraan Terhad Akan Dilelong dan Dimasukkan Dalam Akaun Amal

Oleh Wanna A. R dan FarrahKOTA BHARU: Dinar Emas Keputeraan yang ditempa dengan nilai dua dinar bagi setiap keping emas 22 karat seberat 8.50 grams yang bertujuan mendapat restu perkenan dalam perjalanan sejarah hari mendatang telah sempurna dilancarkan Ke Bawah DYMM Tuanku Ismail Petra Ibni Al Marhum Sultan Yahya Petra diiringi Duli Yang Maha Mulia Tengku Anis Binti Tengku Abdul Hamid.

Bagi memberikan nilai eksekutiviti, Dinar Keputeraan telah dicetak secara terhad sebanyak 200 keping yang akan dilelong kepada orang ramai dengan harga yang lebih tinggi dari nilai muka. Wang kutipan lelongan ini akan dipersembahkan kepada Al Sultan Kelantan untuk dimasukkan kedalam mana- mana akaun amal atas perkenal Ke Bawah Duli.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Pentadbiran Awam, Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Pembangunan Masyarakat, Dato Husam Musa, memberitahu melalui ucapannya bahawa belum sampai masanya bagi peradaban manusia untuk menguburkan peranan matawang dinar dan dirham sekaligus meletakkan matawang ini dalam lipatan sejarah.

“Krisis kewangan yang moden telah beberapa kali menimpa dunia yang telah dikaitkan dengan sistem kewangan dunia atau World Monetary Sistem telah menyedarkan banyak pihak tentang perlunya mencari satu sistem alternatif.

Katanya lagi, peradaban Islam dan dunia juga mempunyai jawapan itu, iaitu matawang berasaskan kepada bahan yang mempunyai nilai keatas dirinya sendiri atau mempunyai intrinsic value.

“Wang kertas mula diperkenalkan di dunia Islam menjelang kejatuhan khalifah Islam terakhir, khalifah Othmaniah. Pada waktu tersebut mengikut sejarah para ulama’ telah sepakat membantah penggunaannya, sekaligus menyebabkan Sultan Abdul Hamid mengumpulkannya semula dan membakarnya.

“Jesteru itu, usaha kerajaan negeri memperkenalkan semula Dinar dan Dirham bukan semata- mata untuk mengembalikan nostalgia silam bahkan usaha permulaan secara perlahan tetapi berterusan mengajak masyarakat menghargai peranan matawang dinar dan dirham kearah ekonomi bebas riba sekaligus menindas dan ekploitatif yang merugikan umat manusia”.

Sejarah dan Istilah Dinar

Oleh Wanna A. R dan Farrah

Emas dan perak merupakan sejenis wang logam yang sudah lama digunakan. Kedua logam ini mempunyai ciri- ciri yang diperlukan untuk menjadi medium tukaran dan harga yang hampir serupa. Oleh yang demikian, emas dan perak dijadikan alat perantaraan dalam aktiviti urusniaga dan jual beli semenjak berkurun yang lalu.

Wang juga adalah Alat perantaraan dalam urusan jual beli bagi keperluan manusia. Ia diterima hasil kewujudan persetujuan antara masyarakat bagi menggunakan kepada beberapa benda sebagai alat perantaraan dalam melakukan urusniaga tukaran dan urusan jualbeli.

Emas yang telah ditempah dan dicapkan di negara Rom diistilahkan sebagai ‘Dinarius’ (Dinar) manakala istilah dirham (perak) bagi negara Greek adalah ‘Dracma’. Bagi negara Arab pula, Al ‘ayn merupakan istilah (dinar- emas) manakala Al wariq (dirham- perak).

Hal ini telah termaktub penggunaannya didalam beberapa surah didalam al- quran dan hadis seperti kalimah dinar melalui surah al imran ayat 75, bagi dirham melalui surah yusuf ayat 20, manakala al wariq dalam surah al kahf ayat 19.

Kijang Emas, Kupang Kelantan dan Pattani merupakan kepingan dinar emas dan dirham perak sejak abad ke- 14, hingga 16. Manakala Dinar Matahari Kelantan pada abad ke- 18 dan Dinar Emas Sultan Abdul Jalil Shah III, serta Dinar Emas Kedah pada abad 17 dan 18.

Pada tahun 1850, zaman kesultanan kelantan dibawah pemerintahan permaisuri Melayu, Che Siti Wan Kembang, sekeping duit emas (kijang emas) telah dicetak. Ini jelas membuktikan bumi kita perlu menggunakan dinar emas dan dirham perak kerana kepingan sampel dinar masih tersimpan di muzium Malaysia sehingga ke hari ini.

Mahathir Pertikai Nilai Sebenar Dollar AS


Oleh A. Shukor Rahman, Wanna A. R, Farrah


Tun Dr Mahathir Mohamad menimbulkan tanda tanya tentang nilai sebenar Dollar Amerika Syarikat yang diguna diseluruh dunia.

“Hari ini kita tidak tau berapa banyak wang sebenarnya yang dikeluarkan oleh Bank Pusat AS iaitu Federal Reserve Bank. Tidak banyak diketahui melalui operasinya. Namun demikian kita sedia terima bayaran dalam dolar AS bagi perniagaan antarabangsa,” Katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucaptamanya merasmikan Persidangan Antarabangsa Ekonomi Dinar Emas 2007 di Pusat Perdagangan Antarabangsa Putra, (PWTC), Kuala Lumpur baru- baru ini.

“Amerika boleh dianggap muflis kerana berhutang 14 trillion Dollar dengan beberapa negara terutama negara- negara Arab. Amerika tidak mampu bayar hutang ini samasekali.

Katanya bank pusat AS dimiliki oleh bank- bank swasta yang boleh cetak wang dan meminjamkannya dengan mengenakan faedah yang ditetapkan. Federal Reserve Bank, telah berjaya menguasa sistem kewangan negara itu.

“Dollar AS paling kurang terjamin berbanding matawang lain. Rupa bentuknya juga kekal begitu lama. Rupa bentuk baru tidak diperkenalkan dan wang lama tidak ditarik balik”.

Tun Mahathir berkata pada satu ketika Dollar AS dijamin oleh emas dengan kadar 35 dollar bagi setiap auns emas. Tetapi hari ini tidak terdapat satu auns emas pun di Fort Knox atau mana- mana.

Katanya, apabila wang baru dikeluarkan dan wang lama tidak ditarik balik, ini bermakna jumlah dalam edaran tidak terhad.

“kiranya kita terus mencetak wang ringgit tanpa menarik balik atau memusnahkan wang lama, nilai ringgit pasti merudum.

Tetapi jumlah dollar AS yang dicetak sepanjang masa pasti bermakna kawalan keatas jumlah dollar dalam edaran tidak dikuatkuasakan.

“Jadi dollar AS sebenarnya tidak bernilai dan tidak harus diterima sebagai bayaran untuk apa- apa pun.

Ia hanya ada nilai kerana dunia yang mudah tertipu rela menerima dollar AS sebagai matawang yang sah, dan memberi nilai kepadanya.

Negara- negara lain, katanya takut bahawa kiranya dollar AS tidak diterima sebagai bayaran, AS mungkin mengambil tindakan tentera terhadap mereka.

Tun Mahathir menambah, ringgit Malaysia dikeluarkan bawah kuatkuasa Bank Negara dan percetakannya dikawal dan juga terhad.

Dari masa ke semasa wang lama dimusnahkan dan wang baru dicetak menggantikannya. Jadi bilangan matawang kita dalam edaran adalah terhad.

Tun Mahathir percaya Dinar Emas mampu digunakan sebagai sistem bayaran perniagaan antarabangsa yang terhad.

Penggunaan Dinar Emas, katanya, akan dapat mengurangkan sedikit kuasa sistem perbankan Barat, serta pengaruh Dollar AS.

Keengganan Negara- negara Islam yang kaya untuk menggunakan Dinar Emas bermakna mereka memiskin dan melemahkan diri sendiri.

Beliau juga menyarankan para ulama supaya mengeluarkan fatwa mengenai hal ini kerana AS menggunakan kekayaan yang diperolehi untuk membunuh umat Islam di Palestin, Iraq dan Afghanistan.

Penggunaan Dinar- Dirham Maqasid Syariah & Realiti Masa kini


Salah satu himpunan kertas kerja seminar Emas Dinar pada September 2006, dari Dr Rosli Yaakop yang menjelaskan bahawa, Dinar Emas telah digunakan secara persendirian di lebih 22 buah negara, kini dikilang di empat buah negara. Disana juga telah wujud perniagaan jual beli dinar emas dan dirham melalui internet. Dengan hal yang demikian, pelancaran Dinar Emas Kelantan selaras dengan perkembangan tersebut.

Masih belum terdapat mana- mana negara Islam yang mengamalkan sistem matawang Dinar Emas Islam sebagai gantian wang kertas. Saranan Malaysia untuk menyelesaikan pembayaran perdagangan dua hala dan pelbagai hala dengan rakan kongsi perdagangannya dikalangan negara OIC belum sampai ke tahap mewujudkan Dinar Emas dan Dirham Perak Islam yang beredar dalam ekonomi sebagai alat perantaraan pertukaran yang dilarang oleh IMF.

Dalam Daulah Islamiah dinar emas adalah alat perantaraan pertukaran. Ia adalah wang dan merupakan matawang. Wang yang digunakan untuk membuat bayaran bagi barangan dan perkhidmatan yang dibeli. Wang yang diterima sebagai bayaran bagi barangan dan perkhidmatan yang dijual. Wang yang digunakan untuk jual beli.

Dinar emas juga sebagai alat pembayaran zakat, mahar perkahwinan dan alat pembayaran denda berkaitan kesalahan jenayah dibawah hokum- hokum Islam seperti hudud dan lain- lain.

Bagi menentukan semua penyelesaian ini memenuhi ciri- ciri dan tuntutan hukum syariat Islam, maka penggunaan matawang Dinar Emas Islam adalah satu gerakan yang perlu dilaksanakan oleh umat Islam.

Gerakan kembali kepada Dinar Emas adalah memilih untuk kembali mengguna dan mengekalkan piawaian yang ditetapkan 1400 tahun lalu oleh Omar Al Khattab, khalifah Islam kedua (632 masihi).

Dinar Emas Islam mempunyai berat khusus, iaitu 4.25 gram emas 22 karat (917) bagi satu dinar. Manakala Dirham Islam mempunyai khusus, iaitu 3.0 gram perak tulen bagi satu dirham.

Sayidina Omar Al Khattab juga menetapkan bahawa berat 7 dinar bersamaan 10 dirham. Disebut juga berat 10 dirham bersamaan berat 7 mithqal emas (berat dinar). Ini bermakna kadar pertukaran diantara dirham dan dinar emas ialah satu dirham bersamaan 0.7 dinar.

Berat satu mithqal emas bersamaan 72 butir barley. Maka berat satu dirham bersamaan 50.4 butir barley. Harga dinar emas dan dirham ditentukan oleh kuasa permintaan dan penawaran.

Piawaian ini dikenali sebagai ‘Piawaian Omar Al Khattab’ dan piawaian inilah yang berkuatkuasa dari zaman beliau sehinggalah kepada khalifah terakhir kerajaan othmaniah (1924). Sistem ini telah dimusnahkan oleh presiden Nixon mulai 15 ogos 1971, apabila pertukaran USD diapungkan dan membiarkan pertukaran ditentukan oleh kuasa penawaran dan permintaan tanpa sandaran emas. Hari ini tiada lagi matawang dunia disokong oleh emas.

Harga seauns emas ialah USD300.00. (spot price), maka satu dinar emas bersamaan USD300.00. Kadar pertukaran dinar emas dengan semua matawang lain boleh dikira mengikut kadar pertukaran semasa, atas “real time basis”

Satu Dinar Emas= 4.25 gram 22 karat emas.
Satu kilogram emas=32.15 troy auns 24 karat emas.
1000 gram emas=32.15 troy auns 24 karat emas.
Satu gram emas=0.03215 troy auns 24 karat emas.
Satu dinar emas=4.25x0.917(x0.03215)=0.1253 troy auns.

Sekiranya harga spot emas=438.9 euro per auns,
Maka harga satu dinar emas=438.9x0.1253=55 euro
Atau kadar conversion=483.9/55=7.98 dinar/auns.

Dalam hukum Islam tiada konsep wang kertas dalam pengertian wang kertas yang kita gunakan hari ini. Iaitu wang kertas yang kita ketahui hari ini, iaitu wang kertas yang merupakan surat hutang atau surat janji mahu bayar hutang atau surat IOU. Oleh yang demikian, pengertian sebenar kepada menghidupkan semula sistem wang Dinar Emas Islam” dengan menggantikan wang kertas dan koin yang beredar didalam Malaysia yang di gunakan sekarang.

Namun, tiada tanda- tanda yang boleh menunjukkan bahawa Malaysia akan menggunakan dinar emas dan dirham bagi menggantikan Ringgit Malaysia. Ia adalah merupakan larangan bagi Tabungan Kewangan Antarabangsa (IMF). Yang tidak membenarkan mana- mana Negara di dunia yang menjadi ahli IMF menggunakan emas sebagai matawang. Mungkin inilah yang menjadi halangan besar untuk negara Islam menghidupkan kembali sistem Dinar Emas Islam.

Mengangkat Fungsi Dinar Dalam Masyarakat dan Negara.

KOTA BHARU: Pelancaran Emas Dinar Kenang Kenangan Sempena Hari Keputeraan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Al- Sultan Kelantan Ke- 57 yang akan dilancarkan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Al Sultan Kelantan bertempat di Dewan Balai Besar Balai Islam, Lundang, Kelantan ini, adalah sebagai langkah pengenalan konsep Dinar yang dianjurkan oleh Islam.

Bersempena pelancaran ini juga akan diadakan program Seminar Emas Dinar bermula 8.00 pagi – 12.00 tengahari. Seminar yang akan dibarisi oleh dua orang penceramah iaitu Dato’ Shukri Mohamed dan Nik Mahani Mohamad yang akan membentangkan kertas kerja bertajuk Sejarah dan Falsafah Dirham serta Dinar dan Dirham Pemangkin Daulah Islamiyyah yang akan dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pentadbiran Awam, Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Pembangunan Masyarakat Kelantan Dato’ Husam Musa dengan menawarkan dinar emas atau dirham sebagai alat tabungan dan pelaburan bukan sebagai legal tender.

Menurut Dato’ Husam Musa, penggunaan cawangan Ar- Rahan untuk transaksi jualbeli akan memastikan penyimpanan dinar yang dibeli di premis- premis ini secara selamat, sekaligus dapat membawa masyarakat untuk menawarkan pelaburan awam bagi mengeluarkan kepingan dinar dari emas tulen dengan pulangan pelaburan dalam berbagai bentuk kebaikan.

Pengurus Besar Permodalan Kelantan Berhad (PKB) Mohd Sabri Abdullah, ketika ditemui wakil mingguan wasilah, memberitahu bahawa, objektif sebenar pelancaran dan seminar ini adalah bagi menekankan konsep dinar, yang memastikan amanat daripada Allah s.w.t dan Muhammad s.a.w, bagi menyemarakkan Dinar supaya amalan riba tidak selamanya berlaku.

“Walaupun matawang Malaysia masih tidak mampu lagi diperbuat daripada emas, namun PKB akan cuba memperkenalkan pada umum bahawa konsep dinar adalah penting kepada ekonomi sesebuah negara Islam.

“Sistem negara Islam memerlukan satu sistem matawang tanpa riba, bagi kesedaran pada masyarakat Islam dan ia adil tanpa inflasi dan unsur- unsur faedah. Konsep dinar ini banyak membantu rakyat. Manakala, sistem ekonomi matawang yang digunakan sekarang adalah tidak stabil. Negeri kaya akan terus kaya dan ingin menganiaya pada negara miskin sekiranya duit berdasarkan pada sistem yang tidak bersandarkan pada emas. Maka ia adalah zalim pada rakyat dan negara.


“Saya berharap dengan adanya seminar ini sedikit sebanyak akan memberi maklumbalas kepada pegawai agama supaya mereka dapat memberikan maklumat kepada rakyat tentang konsep sebenar dinar”.

Melahirkan Keluarga Islam Cemerlang dan Dinamik

Sambutan Hari Ibu 2007 peringkat negeri Kelantan bagi kesejahteraan dan kecemerlangan sesebuah keluarga merupakan satu elemen yang penting dalam membentuk sesebuah masyarakat Islam atau negara Islam yang syumul.

Penekanan program yang dikendalikan oleh Urusetia Pembangunan Wanita, Belia dan Sukan, Kerajaan Negeri Kelantan ini adalah memfokuskan kepada prinsip dan kaedah dalam membentuk keluarga dan masyarakat cemerlang dari perspektif Islam.

Program yang dirancang ini juga adalah sebagai kesinambungan daripada sambutan Hari Ibu yang telah dilaksanakan pada tahun 2005 dan 2006 tahun yang lalu dan bertujuan untuk memberi kesedaran kepada peserta tentang tanggungjawab dan kewajipan seorang ibu dalam membentuk sebuah keluarga dan masyarakat yang memenuhi tuntutan Islam.

Ia juga memberi kefahaman kepada masyarakat bahawa mulianya kedudukan wanita dalam Islam, sekaligus mencapai matlamat dalam melahirkan keluarga Islam yang cemerlang serta dinamik bagi menerapkan kepada peserta tentang konsep ehsan ke arah melahirkan masyarakat yang penyayang dan menghormati ibu bapa.

Sehubungan itu juga, ia memberi pengiktirafan dan penghargaan kepada kaum ibu dengan mengadakan pelbagai acara bagi menghargai jasa mereka serta meneruskan kesinambungan usaha dan komitmen Kerajaan Negeri dalam membentuk institusi keluarga sebagai mahligai sakinah.

Sempena sambutan hari ibu ini juga, akan diadakan penganugerahan tokoh ibu 2007, dibahagikan kepada 5 kategori yang setiap satu anugerah bersempena dengan nama-nama besar tokoh wanita dalam Islam sebagai satu pengiktirafan kepada kaum wanita.

Antaranya adalah Anugerah Khadijah al-Khuwailid (Kategori ibu bekerja), Anugerah Maryam Ummu Isa (Kategori ibu armalah), Anugerah Asma’ Abu Bakar (Kategori ibu OKU), Anugerah A’ishah al-Humaira’ (Kategori ibu surirumah) serta Anugerah Fatimah Az-Zahra’ (Kategori khas - ibu yang mempunyai anak-anak OKU / penyakit kronik ).