Saturday, April 16, 2011

Beramal jariahlah kerana ia juga merupakan sedekah...

عن أبي هریرة t قال: قال رسول الله e : (( آل سلامى من الناس عليه صدقةٌ آل یوم
تطلع فيه الشمس، تعدل بين اثنين صدقة، وتعين الرجل في دابته فتحمله عليها، أو ترفع له
عليها متاعه صدقة، والكلمة الطيبة صدقة، وبكل خطوة تمشيها إلى الصلاة صدقة وتميط
الأذى عن الطریق صدقة )) رواه البخاري ومسلم.Daripada Abu Hurairah r.a. beliau berkata: Rasulullah SAW telah bersabda:

Setiap anggota badan manusia adalah sedekah baginya pada setiap hari apabila terbit matahari; engkau berlaku adil (iaitu mendamaikan) antara dua orang (iaitu dua orang yang berbalah) adalah sedekah, engkau membantu seseorang naik kenderaannya atau mengangkat barang-barangnya ke atas kenderaannya adalah sedekah, perkataan yang baik adalah sedekah, setiap langkah yang engkau hayunkan kaki pergi sembahyang adalah sedekah dan menghilangkan sesuatu bahaya di jalanraya adalah sedekah.

Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari dan Muslim.

Hari ini mungkin kita masih lupa untuk menghulurkan tangan kanan, bersedekah...namun menurut hadith ini, sedekah bukan hanya dilakukan melalui sumber kewangan semata, namun melalui bantuan yang telah dihulurkan kepada sesiapa sahaja. Maknanya, setiap saat kita dapat berbuat sedekah. Allah menjanjikan pahala buat sesiapa sahaja yang berniatkannya dan melakukan segala perbuatan amal jariah yang dianjurkan dan ia juga berupa sedekah.

Pengajaran daripada hadis: Hadis ini menerangkan bahawa setiap amal perbuatan mukmin walaupun kadang kadang dianggap biasa atau sedikit, akan mendapat pahala sedekah. Seorang mukmin boleh mendapat pahala sedekah hasil setiap pergerakan anggota tubuh badannya.

Tangannya, kakinya, mulutnya dan akalnya berhak mendapat pahala sedekah apabila melakukan amal kebajikan. Ruang untuk mendapatkan pahala dalam lslam amat luas dan tidak hanya terbatas kepada amal ibadat khusus semata-mata, sehingga kadang-kadang tidak disangka bahawa sesuatu perbuatan yang dianggap biasa menjadi ibadat dan diberikan pahala.


Note; Terima kasih buat sahabat juga teman sekerjaku yang banyak membantu..juga buat kalian, semoga Allah gandakan segala perbuatan baik yang telah kalian lakukan kepada aku juga sesiapa sahaja diatas muka bumi ini termasuklah makhluk ciptaanNya yang lain. Segala puji pujian hanyalah kepada Allah s.w.t. Amin.

Wednesday, April 13, 2011

TAKDIR JODOH

Apabila persoalan 'bilakah mahu berkahwin serta lelaki berbangsa apa dan bagaimana pilihanmu?' itu terpacul dari mulut telanjang si bijaksana atau tokoh ternama, sebenarnya membuatkan aku agak terkejut namunku tahan perasaan itu jauh di satu sudut yang paling dalam.

Apabila berurusan dengan mereka aku lemas dengan pertanyaan itu. dan aku tidak menjangkakan persoalan seperti itu akan keluar. kerna aku bukan membincang atau menyentuh hal peribadi melainkan hanya kerja semata. memang aku tidak berfikir, benar. lebih- lebih lagi semenjak menjejakkan kaki ruang asing aku tidak bisa berfikir tentang jodoh. Malah, penghijrahan ini menuntut bagiku mengutamakan tentang pekerjaan.

Pada masa ini, kerana penjadualan kerja terlalu ketat, yang banyak dan sentiasa ingin mempercepatkan urusan penyelesaian kerja satu persatu membuatkan aku terlupa. Namun, aku masih berharap...tetaplah jodohku dan kembarku bersama dengan orang yang kami suka dan dia mengenali kami secara mendalam.maka aku tidak perlu mengambil serius pertanyaan mereka.

Aku boleh katakan seraya bergurau kepada mereka untuk menutup ketelanjangan itu dengan jawapansekiranya jodohku dan kembarku diaturkan tuhan bersama orang India, Arab, Indonesia, Rusia, Turki, atau kamu yang bijak, setia dan menjaga kehormatan diri, kenapa tidak?

Dengan jawapan yang sebegitu mungkin mereka gugupdan sesekali tidak membuka ruang pertanyaan seperti itu lagi. Keranan dengan cara ini mereka dapat peringatan. Maklum saja kesemua dari mereka kebanyakannya takut bini, jadi jawapan seperti itu pasti akan menikus dan sekaligus menakut serta menutup mulut mereka.
Sebenarnya aku juga tidak pasti apakah golongan seperti mereka ini menjaga konsep Islam itu. Mungkin mulut jahatku akan sengaja memerli seraya memulangkan paku buah keras itu bagi menyedarkan mereka.

Aku patut memberitahu sesiapa saja yang menanyakan hal yang sama ini padaku bahawa siapapun dia yang menjadi suamiku, aku sedia mencintainya, siapapun dia.. aku dan kembarku akan cuba mencurahkan segenap kasih saying ikhlas secara total yang terlahir dari hati ini lillahita’ala dan semoga nanti aku juga kembarkudapat membahagiakannya melangkah seiringan dengannya ke syurga Firdaus tempat indah untuk memadu kasih dalam mencari keredhaan sebenar kepada Tuhan agung yang Esa.

Ya benar, apa yang digambarkan terlalu sempurna untuk dijelaskan, terlalu mendalam dan ia bukanlah satu omongan kosong yang hanya mengikut perasaan bodoh dan keangkuhan semata.

Ini kerana pemilihan itu kusandarkan kepada konsep Islam yang penuh dengan aturannya dari Tuhanku. Ia terarah pada penilaian lelaki pilihanyang dapat dilihat pada asasnya dari segi kebijaksanaan. Kerana pada asasnya Allah telah memberikannya akal supaya diguna sehingga ia menjadi bijaksana. Keduanya, pada kesetiaannya, kerana nurani manusia adalah pokok utama watak seseorang yang menjurus kepada kesetiaan. Ia terlahir dari nilai kasih saying yang cukup tinggi kepada pasangan mereka. Akhir sekali adalah yang menjaga kehormatannya agar tidak bergilir menukar pasangan, melakukan zina dengan perempuan yang tidak halal baginya. Kerana sudah tentulah ia menuntut kepada kesucian dirinya supaya dapat melahir zuriat yang kekal dengan keturunan baik terhindar dari tujuh keturunan yang dapat mewalikan anak sendiri…sesuatu yang pada dasarnya, Allah jadikan manusia itu suci sekiranya tidak melanggar hokum aturannya.

Malah setakat hari ini, aku boleh memberi jawapan itu kepada lelaki pilihanku bahawa aku juga seperti itu…diriku hidup dari dulu hingga ke saat ini sentiasa berusaha menjaga segala yang terarah kepada konsep Islam yang kuajukan itu.

Tuesday, April 12, 2011

Wajibnya bersilaturrahim

Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Sembahlah Allah dan janganlah kamu sekalian mempersekutukan dengan sesuatu. Dan berbuat baiklah kepada ibu bapa, kaum kerabat, anak-anak yatim, orang-orang miskin, jiran tetangga yang dekat dan jiran tetangga yang jauh, teman sejawat, ibnu sabil dan hamba sahaya”. (Surah An-Nisa’ : Ayat 36)

Menghubungkan silaturahim adalah perkara wajib dan memutuskannya adalah haram dan termasuk dalam orang yang mendapat laknat Allah SWT. Justeru, berusaha berbuat baik kepada sesama manusia seperti memberi hadiah, menziarahinya, mendoakannya dan sebagainya. Apa gunanya kita melaksanakan solat tetapi pada masa yang sama kita memutuskan hubungan silaturahim.

Dalam sebuah hadis, daripada Abdullah bin Amr bin al-‘Ash daripada Nabi SAW, Baginda bersabda: Orang yang menghubungkan silaturahim bukan orang yang memberi jaminan, tetapi orang yang menghubungkan silaturahim adalah orang yang apabila kaum kerabatnya memutuskan hubungan maka ia menyambungnya. (Hadis Riwayat al-Bukhari)

Sunday, April 10, 2011

Get d Holy Quran Read Pen

Frenz...Get d Holy Quran read Pen. "Be with Al quran Anywhere, Anytime"..it can adapt to your soul. The smart pen can read Holy Quran automatically, complete recitation.

Reciting Feature for the touched Aaya, surah and page number. Have MP3, button pause and repeat functions. Package with complete Quran kareem, earphone, and charger to charge d read pen.

Everyone who interested, can get this thing with person incharge, Farra hot line; 012 3527774 / 013 9122551 or email to: waliniaga@yahoo.com. Tq.

Note: Also can get d lotion of Therapy Chakra and 60% zum zum water (with 30 juzuk, Quran kareem) reading from tahfiz students.

Kelancaran Perniagaan

Aku di lobi hotel...menunggu kehadiran sifoo...arghh...penantian cukup menyeksakan, mujurlah ada alunan muzik piano yang menyamankan...aroma black coffe yang menyeringai menusuk ke saluran hidung yang buta, akhirnya aku mengakui ia sememangnya sungguh harum..

Penantian membuatkan aku mengakui bahawa ia satu penyiksaan. Aku melalui suasana itu dengan agak panas. Panas akibat menunggu. Aku sedar mungkin dikalangan sahabatku yang menanti seseorang dengan penuh marah.. tidak kiralah penantian berbentuk apa..

Yah..Alhamdulillah, sifoo ku sudah tiba…banyak perkara sedang diperbincangkan sehinggalah kepada perbincangan yang terakhir. Yang paling akhir aku dan kembarku harus melaksanakan tugas mengikutinya ke Makkah sebelum puasa ini, sebelum ke US.
Ini adalah langkah perniagaan yang baik sebelum ke Chengdu. Semoga Allah melengkapkan perjalanan perniagaan kami dengan baik. Janji Allah. Amin.

Note: Sorry guys... 4 anything error/mistake in my wording before. I’ll improve to be better…to show that how I commit with any issues I write.